AAA

EKONOMIJA | 19.01.2022 14:20 > 19.01 14:23

Zaštitimo Jadar i Radjevinu: Prostorni plan zbog otvaranja rudnika litijuma biće ukinut 21. januara

Predstavnica ekološkog udruženja "Zaštitimo Jadar i Radjevinu" Marija Alimpić rekla je danas da taj pokret ima informaciju iz Vlade Srbije da će Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto u okolini Loznice biti ukinut u petak, 21. januara.

"Imamo insajdersku informaciju iz Vlade Srbije da će Prostorni plan područja posebne namene biti ukinut u petak. To ne ispunjava sve naše zahteve jer tražimo i da se utvrdi odgovornost za njegovo nelegalno donošenje", rekla je Alimpić za Betu.
Dodala je da to udruženje traži i da se ukidanjem Prostornog plana područja posebne namene vrati i prvobitni status zemljišta jer je ono iz poljoprivrednog i šumskog preimenovano u gradjevinsko da bi Rio Tinto mogao da gradi i otvori rudnik litijuma u okolini Loznice.

Alimpić je rekla da je Prostorni plan nelegalan jer je usvojen pre nego što su doneti ključni dokumenti studija izvodljivosti i elaborat o overenim rudnim rezervama.

Ona je rekla da su namere Vlade Srbije i predsednika države Aleksandra Vučića "sumnjive" posle objavljivanja vesti da Rio Tinto menja prvobitni plan o otvaranju rudnika sa 2026. na 2027. godinu.

"To se poklapa sa predlogom Vučića da se uvede moratorijum na otvaranje rudnika na godinu dana", rekla je Alimpić.

Istakla je da gradjani tog kraja ne žele rudnik litijuma, ne za godinu dana nego nikada i ni od jedne kompanije, a ne samo od Rio Tinta.

Dodala je da je prema nezvaničnim informacijama tog udruženja Vučić odložio posetu selima tog kraja, najavljenu za ovu nedelju.

Savetnik za razvoj i investicije Mahmud Bušatlija rekao je za Betu da je osnovni problem to što Srbija nema uredjen način utvrdjivanja javnog interesa za odredjeni projekat.

"Javni interes o strateškom projektu, kao što je otvaranje rudnika litijuma ne može da utvrdjuje Vlada Srbije, kao ni Skupština Srbije, nego mora biti zasnovan na interesu i odluci svih gradjana na referendumu, a ne samo gradjana dela teritorije i to sa visokim cenzusom, a ne na referendumu bez cenzusa", rekao je Bušatlija.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.