AAA

EKONOMIJA | 22.01.2022 10:30 > 22.01 10:30

Nikezić (SSP): Radnici u Srbiji rade za najnižu platu i provode najviše vremena na poslu

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić izjavio je danas da je istraživanje Evrostata pokazalo da su, u trećem kvartalu prošle godine, radnici u Srbiji na poslu proveli najviše vremena za najnižu zaradu, navodeći da je reč o uporednim podacima za 31 evropsku zemlju.

"U analizi 31 evropske zemlje utvrdjeno je da su radnici u Srbiji u trećem kvartalu 2021. na poslu proveli najviše vremena, čak 43 i po sata nedeljno, što je 6,4 sata više od proseka EU, 3,9 sati više nego u Hrvatskoj i Sloveniji, 8,7 sati više nego u Nemačkoj i čak 13,3 sata više nego u Holandiji", naveo je Nikezić u saopštenju.
Prema njegovim rečima, iako radnici u Srbiji u proseku rade više od osam sati dnevno, prosečna plata u oktobru bila je 21 odsto niža nego u Rumuniji, 41 odsto manja nego u Hrvatskoj, a 54 niža nego u Sloveniji.

"Naslušali smo se neistina o najvećem ekonomskom rastu i blagostanju, dok ova vlast brutalno sprovodi ideologiju siromaštva, pa su radnici u Srbiji prinudjeni da rade sve više sati za sve manje plate, i to često upravo u stranim firmama koje ova vlast otvara i subvencioniše sa skoro 200 miliona evra godišnje", naveo je Nikezić.

On je naglasio da će, u slučaju da SSP pobedi na aprilskim izborima, "zaštiti osnovna prava radnika, ograničiti prekovremeni, smenski i rad preko agencija, kao i da će povećati zarade i omogućiti bolji život".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.