AAA

EKONOMIJA | 10.03.2022 16:50 > 10.03 17:12

Vlada Srbije privremeno zabranila izvoz pšenice, kukuruza i ulja i ponovo organičila cenu goriva

Vlada Srbije danas je privremeno zabranila izvoz osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda – zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja, usled poremećaja na svetskom i domaćem tržišu i rasta tražnje.

Usvojne je Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na "evro dizel" i "evro premijum BMB 95", a koja će od stupanja na snagu 11. marta važiti narednih 30 dana, do 11. aprila.

Odluka je donata u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, s obzirom na to da se u prethodnom periodu beleži rast cena naftnih derivata, navodi se u saopštenju posle sednice Vlade.
Uredbom se utvrdjuje maksimalna maloprodajna cena i obavezuju privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava da nastave sa isporukom isključivo utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava.

Takodje, predvidjeni su i uslovi i način prodaje naftnih derivata registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Vlada je je privremeno smanjila akcize za 20 odsto na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja.

Vlada je donela o odluku o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na odredjenu robu, odnosno za njeno izuzimanje od plaćanja carine. Odluka koja se odnosi na naftu i ulja dobijena od bitumenoznih minerala, a važiće do 31. decembra ove godine.

Usvojena je i Uredbu o utvrdjivanju Programa finansijske podrške obveznicima fiskalizacije za uskladjivanje poslovanja sa zakonom kojim se uredjuju fiskalizacija, a kojom se omogućava novi rok za prijavljivanje za subvencije države za prelazak na novi model e-fiskalizacije na portalu Poreske uprave ePorezi, od 15. marta do 5. aprila.

Prijavljivanje za subvencije za uvodjenje novog modela fiskalizacije za sve koji se nisu prijavili u prvom roku, odvijaće se na isti način kao i prethodnog puta.

Za ostvarivanje subvenicija, obveznici fiskalizacije mogu da se prijave samo jednom, a naknadno menjanje prijava neće biti moguće. Obveznicima se uplaćuje po 100 evra (u dinarskoj protivvrednosti) po svakom prodajnom mestu i po svakom uredjaju još po 100 evra (u dinarskoj protivvrednosti), a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a, taj iznos se uvećava za 20 odsto.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.