AAA

EKONOMIJA | 13.05.2022 15:35 > 13.05 15:35

Čadež: Privrede Zapadnog Balkana konkurentnije na jedinstvenom tržištu EU

Privrede Zapadnog Balkana tesno su povezane sa Evropskom unijom, a što skorije uključivanje ovog regiona u jedinstveno tržište Unije bio bi snažan podsticaj boljem poslovanju i jačanju konkurentnosti naših kompanija i ekonomija, rekao je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež je na godišnjem onlajn sastanku sa predsednicima privrednih komora Austrije, Slovačke, Italije, Hrvatske i drugih podsetio na predlog poslovne zajednice Zapadnog Balkana za bržu integraciju regiona u EU kroz stvaranje evropske ekonomske zajednice Jugoistočne Evrope i ubrzanje procesa ka punopravnom članstvu.

To bi, po mišljenju Čadeža, donelo velike benefite privredama Zapadnog Balkana ali i EU.

On je istakao da je Evropska unija glavni spoljnotrgovinski partner Srbiji gde odlazi 75 odsto srpskog izvoza, da su ekonomije kompatibilne i tesno povezane kao i da dele rizike i izazove kao što su energetska kriza, rast cena hrane, sirovina, inflacije...

Direktor sektora za internacionalizaciju PКS Mihailo Vesović rekao je da je Srbija u turbulentnim vremenima održala makroekonomsku stabilnost, zaposlenost i nivo investicija.

Dodao je da je PКS bila snažna podrška privredi kako tokom pandemije tako i danas u vreme ukrajinske krize.

"Odmah po početku krize u Ukrajini, pokrenuli smo info servis za privredu, uspeli smo da izvučemo veliki broj vozača i kamiona koji su se zatekli u Ukrajini krajem februara. Svakodnevno pružamo važne informacije kompanijama od situacije na graničnim prelazima do finansijskih analiza", rekao je Vesović.

Kako je naveo, prioritet je da pomoć kompanijama da se pozicioniraju i na novim tržištima kao što su Bliski istok i Severna Afrika, a cilj je potpisivanje što više sporazuma o slobodnoj trgovini sa što više država kako plasman srpkih proizvoda ne bi bio opterećen visokim carinskim dažbinama.

Ocenjujući da se Evropa nalazi u velikoj krizi, predsednik Unije evropskih komora Eurochambers, Luk Frajden je ukazao da su potrebne strukturne mere i subvencije kako bi se kompanijama pomoglo da prevaziđu probleme u poslovanju.

Poručio je da je neophodna saradnja privrednih komora i poslovnih zajednica jer samo zajedničkim aktivnostima mogu da se prevaziđu izazovi, saopštila je Privredna komora Srbije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.