AAA

EKONOMIJA | 18.05.2022 14:40 > 18.05 14:41

Centar za zaštitu potrošača: Poskupljenje usluga i zbog pokrića gubitaka preduzeća

Centar za zaštitu potrošača "Forum" iz Niša upozorio je danas da postoji mogućnost da cene usluga od javnog ekonomskog interesa, poput usluge prevoza putnika, snabdevanja vodom za piće, snabdevanja energentima, elektronskih komunikacionih i poštanskih usluga, budu povećane zbog pokrivanja gubitaka do kojih je došlo zbog nestručnog rukovodjenja preduzećima koja pružaju usluge.

Forum je zatražio od rukovodstava preduzeća koja pružaju usluge u oblasti opšteg ekonomskog interesa, da prilikom donošenja odluke o novim cenama, svojim savetodavnim telima dostave detaljno obrazloženje za neophodno povećanje cene usluge.
"Očekujemo od članova tih tela – predstavnika udruženja potrošača, da zahtevaju dosledno sprovodjenje zakona u cilju zaštite potrošača, uz korišćenje prava da izdvoje svoje mišljenje ukoliko se ne slažu sa uvodjenjem predloženih cena, da traže da njihova mišljenja budu sastavni deo zapisnika sa sednice Savetodavnog tela i da ih javno objave u medijima", navedeno je u saopštenju Foruma.

Iako je Vlada Srbije, dodali su, preduzela odredjene mere zaštite potrošača (ograničenje cene hleba i naftinih derivata), najavljena enormna povećanja cena energije (struja, gas, naftini derivati), kao i drugih usluga od opšteg ekonomskog interesa (JКP, prevoz, telekomunikacije i drugo), mogu dovesti do toga da potrošači neće imati čime da kupe ni hleb "Sava" (koji je pod kontrom države).

"Zbog toga tražimo da se prilikom odobravanja novih cena, vodi računa i o standardu gradjana Srbije", rekli su u Forumu.

Podsetili su da po Zakonu o zaštiti potrošača gradjani imaju pravo na uredno i neprekidno snabdevanje uslugama od opšteg ekonomskog interesa odgovarajućeg kvaliteta, po pravičnoj ceni.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.