AAA

EKONOMIJA | 29.05.2022 13:15 > 29.05 14:32

Vučić: Sa Putinom dogovoren povoljan gasni aranžman, ostaje ista forumula za cenu gasa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dogovoren povoljan aranžman o nabavci ruskog gasa, čiji detalji će narednih dana biti precizirani. 

"Imali smo vrlo dobar razgovor o više tema, a najvažnija su naši biletaralni odnosi i gasni aranžman", rekao je Vučić novinarima posle obilaska skladišta Republičkih robnih rezervi u Beogradu. 

Istakao je da će Srbija i dalje nabavljati ruski gas po ceni koja se utvrdjuje po sadašnjoj povoljnoj formuli koja zavisi od kretanja cene nafte na svetskom tržištu, a to znači da će imati uvedljivo najpovoljniju cenu gasa u Evropi.

"Potpisaćemo ugovor na rok od tri godine, a sutra ili prekosutra razgovaraćemo o količinama gasa. Srbiju su potrebne veće količine gasa, ali ako smem da kažem, imaćemo sigurnu zimu, a od daljih razgovora zavisiće koliko će nas gas koštati", kazao je Vučić.

Kako je pojasnio, u ovom trenutku cena gasa koji će Srbija nabavljati od ruskog Gasproma je tri puta niža nego što ga nabavljaju druge evropske zemlje, a zimi bi ta cena bila i 10 do 12 puta niža.

Kako je dodao, očekuje se da cena bude 340 do 350 dolara za 1.000 kubika gasa.

"To nije konačna cena jer će ona zavisiti od količine koja će biti isporučena", rekao je Vučić.

Naveo je da dogovorena cena za isporuku 2,2 milijarde kubika gasa godišnje, a Srbiji je zbog razvoja industrije potrebno još 800 miliona kubika.
Srbija sa Gaspromom pregovara o novom gasnom aranžmanu jer 31. maja ističe šesmomesečni sporazum postignut u novembru prošle godine, kada je isticao prethodni desetogodišnji ugovor.

Sada je cena ruskog gasa za Srbiju 270 dolara za 1.000 kubnih metara, a na berzama je premašila 1.000 dolara. 

Gasprom je direktno ili kroz svoje firme većinski vlasnik Naftne industrije Srbije i jedini dobavljač gasa Srbiji i većinski vlasnik oba gasovoda kojim se gas iz Rusije doprema u Srbiju.

Ruski energetski sektor je pod sankcijama SAD i evropskih zemalja zbog ruske invazije na Ukrajinu, koja je počela 24. februara.

Vučić: Sa Putinom sam razgovarao i o Ukrajini, predstoje razgovori sa Varheljijem i Fon Kramon

Predsednik Srbije Aleksandar Vucić izjavio je da je u današnjem razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao i o situaciji u Ukrajini i da je ponovi stav Srbije da je zainteresovana da se što pre dođe do mira.
Vučić je tokom obilaska skladišta Robnih rezervi u Beogradu rekao da ga narednih dana očekuju važni razgovori sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, koji dolazi u Srbiju i da će razgovarati i sa poslanicom Evropskom parlamenta Violom fon Kramon.

On je rekao da će to biti razgovori, što znači da "nije pitanje" samo šta će predstavnici EU da traže. "Razmena mišljenja je uvek dobrodošla. Srbija se nalazi na evropskom putu i dobro je da čujemo šta misli gospođa Fon Kramon i šta misli, mnogo više od toga, komesar, jer on predstavlja izvršne organe EU", naveo je Vučić.

On je rekao da je Srbija 90 dana uspela da zadrži svoj prvobitni stav o ratu u Ukrajini.

Kremlj: Putin i Vučić se dogovorili o daljem nesmetanom snabdevanju Srbije ruskim gasom

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovodili su se u današnjem telefonskom razgovoru da Rusija nastavi nesmetano snabdevanje Srbije prirodnim gasom, saopštio je Kremlj.

"Detaljno su razmotrena pitanja aktuelne agende bilateralnih odnosa, uključujući korake za proširenje obostrano korisne trgovinsko-ekonomske saradnje. Dogovoreno je, posebno, da Rusija nastavi da nesmetano snabdeva Srbiju prirodnim gasom", navodi se u saopštenju.

Putin i Vučić su nastavili razmenu mišljenja o nizu medjunarodnih tema situaciji u Ukrajini i dešavanjima oko Kosova, dodaje se u saopštenju.

"Ponovo je potvrdjeno obostrano raspoloženje za dosledno jačanje strateškog partnerstva Rusije i Srbije na osnovu tradicionalno tesnih veza izmedju naroda dveju zemalja", naveo je Kremlj.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.