AAA

EKONOMIJA | 21.06.2022 21:30 > 21.06 21:34

Čadež: Otvorena vrata za poslove sa privrednicima Južne Koreje

Privredno-državna delegacija Južne Koreje u narednim mesecima posetiće Beograd i sa privrednicima i zvaničnicima Srbije direktono razgovarati o konkretnim poslovima i unapredjenju privrednih veza, najavio je danas u Parizu predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Čadež i ministarka trgovine Tatjana Matić razgovarali su sa delegacijom Južne Koreje, o kooperacijama u oblasti proizvodnje baterija za električne automobile i saradnji kompanija na polju solarnih panela i sistema, saopštila je PKS.

Razgovaralo se i o mogućnostima proizvodnje i izvoza svinjskog mesa.

"Imamo velike šanse za razmenu iskustva, znanja i konkretne poslove u najnaprednijim tehnologijama sa južnokorejskim privrednicima, istakao je Čadež.

Delegaciju Južne Koreje  je predvodio ministar trgovine An Dak Džun.
 
Govoreći o promociji kandidature Srbije i Beograda za organizaciju specijalizovane svetske izložbe Expo 2027, on je naveo da je Srbija imala najzaokruženiji koncept od svih kandidata.

Prema njegovim rečima, pred delegatima Generalne skupštine Medjunarodnog biroa za izložbe predstavljeni su Beograd, domaća industriju i privredu i mlade ljude koji će pokretati ekonomiju.

Rekao je i da je veliko interesovanje vladalo za Srbiju kao jedinu zemlju na evropskom kontinentu i među 11 u svetu, "koje imaju obavezno programiranje u osnovnim školama".

 "Završava druga generacija malih programera,  oko 120.000 mališana koji su  četiri godine u osnovnoj školi učili da programiraju i postali pismeni na jeziku budućnosti", rekao je Čadež

Naglasio je da je "to ono što je retko" i "što nema mnogo zemalja u svetu".

"Ta deca će u godinama pred nama pokretati našu privredu, inovacije, kretaivnu industriju voditi naše kompanije", rekao je Čadež.

Naglasio je da im  "treba dati šansu" i da je to bila jedna od poruka.

Godinu dana je pred nama, po rečima Čadeža, da se izborimo za organizaciju velikog događaja.

"Svaka Expo izložba jeste način ne samo da predstavimo zemlju već i da postanemo tehnološki hab, jer je Beograd najveći privredni centar od Ljubljane do Tirane koji povezuje ljude i biznise, što je i koncept i poruka "Belgarde Expo 2027" Play together", rekao je Čadež.

Naglasio je "da živimo u svetu i vremenu koji se vrtoglavo menjaju", te ukazao da su "neizvesnosti velike" a da, kako je naveo da, što se bolje prilagodimo promenama, imamo veće šanse za uspeh.

"Jedna od naših prednosti jeste upravo što smo navikli da se prilagođavamo i to je ono što nas čini posebnim možda i najboljim primerom da se izborimo sa izazovima koji su pred nama", rekao je on.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.