AAA

EKONOMIJA | 26.06.2022 14:50 > 27.06 12:25

Sindikati Fijata: Očekujemo sastanak u Beogradu da utvrdimo tehničke detalje dogovora sa Vučićem

Pregovarački tim, koji čine predstavnici sindikata i radnika Fijata, održaće još jedan sastanak u Beogradu da bi se razjasnila tehnička pitanja oko realizacije dogovora postignutog u subotu na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako je agenciji Beta rečeno u pregovaračkom timu, sastanak sa stručnjacima bi trebalo da se održi u ponedeljak ili u utorak.

Predsednik sindikata "Nezavisnost" u FCA Zoran Stanić izjavio je za agenciju Beta da će na tom sastanku biti dogovoreni detalji u vezi sa prijavljivanjem radnika za odlazak iz fabrike uz otpremnine.
On je rekao da je posle sastanka u subotu sa predsednikom Srbije ostalo da se precizira na koji način će se radnici prijavljivati za otpremnine.

Prema rečima Stanića, bilo je predloga da prijavljivanje "odrade" sindikati.

"Mi smo predložili da bude odredjen jedan dan kada će radnici otići u fabriku da se prijave za ponudjene opcije. Bilo je predloga i da se to odradi preko opštine", rekao je Stanić.

Prema rečima predstavnika Samostalnog sindikata fabrike "Fijat plastik" Zorana Miljkovića, prijavljivanje za otpremnine nije ni potrebno budući da se one mogu isplaćivati automatski svima koji se ne opredele za odlazak na rad u Slovačku ili za zapošljavanje u drugim firmama u Kragujevcu i okolini.

On je potvrdio da će se svi tehnički detalji dogovoriti na predstojećem sastanku u Beogradu sa pravnicima državnih organa.

Miljković je dodao da će tom prilikom biti precizirani i svi detalji u vezi sa zaštićenim kategorijama radnika koji će biti izuzeti iz socijalnog programa.

Na sastanku pregovaračkog tima sa predsednikom Srbije u subotu, dogovoreno je da radnicima koji se odluče da odu iz fabrike bude isplaćena otpremnina od 790 evra po godini staža uz naknadu na "birou" u neto iznosu od oko 17.000 dinara mesečno.

Ova naknada na NSZ će biti isplaćivana šest meseci za radnike koji imaju izmedju pet i 15 godina radnog staža, odnosno devet meseci za radnike koji imaju više od 15 godina radnog staža.

Dogovoreno je i da za 230 Zastavinih radnika koji su rad nastavili u Fijatu otpremnina bude 500 evra po godini staža u Zastavi, a 790 evra po godini za staž u Fijatu.

Radnicima je ponudjen i odlazak iz fabrike uz zapošljavanje u drugim firmama, a za njih će otpremnina iznositi 220 evra po godini staža.

Sindikat: Sutra u Beogradu sastanak sa ekspertima o detaljima socijalnog programa za radnike Fijataa

Članovi pregovaračkog tima iz sindikata i predstavnici Fijatovih radnika u Kragujevcu pozvani su sutra na sastanak u Predsedništvu Srbije na kome će biti pojašnjeni svi tehnički detalji u vezi sa dogovorom postignutim u subotu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Predstavnik Samostalnog sindikata Fijat plastik Zoran Miljković je rekao da će sastanak sa stručnim timom državnih organa početi u 11 časova.

On je ocenio da je to finalni dogovor oko realizacije socijalnog programa za radnike Fijata koji će biti višak i da očekuje da će 1. jula biti jasan njihov status, odnosno koliko radnika odlazi iz fabrike.

Miljković je naveo da će sutra biti dogovoreni detalji u vezi sa prijavljivanjem radnika za otpremnine, zaštićenim kategorijama koje se izuzimaju iz socijalnog programa, a objaviće se koje će firme moći da preuzmu Fijatove radnike koji se opredele za tu opciju.

Na sastanku pregovaračkog tima sa predsednikom Srbije u subotu je dogovoreno da radnicima koji se odluče da odu iz fabrike bude isplaćena otpremnina od 790 evra po godini staža uz naknadu na birou u neto iznosu od oko 17.000 dinara mesečno.

Ova naknada na NSZ će biti isplaćivana šest meseci za radnike koji imaju izmedju pet i 15 godina radnog staža, odnosno  devet meseci za radnike koji imaju više od 15 godina radnog staža.

Dogovoreno je i da za 230 bivših Zastavinih radnika koji su rad nastavili u Fijatu otpremnina bude 500 evra za vreme provedeno u Zastavi, a 790 evra za godine provedene u Fijatu.

Radnicima je ponudjen i odlazak iz fabrike uz zapošljavanje u drugim firmama (Zastava TERVO i BSS Velika Plana), a za njih će otpremnina iznositi 220 evra po godini staža.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.