AAA

EKONOMIJA | 03.07.2022 17:25 > 03.07 22:02

Krkobabić na Predmiholjskom susretu sela: Ovo je susret za pamćenje

  • Foto: Emil Vas

Ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić danas je na Predmiholjskom susretu sela u naselju Mislodjin u Obrenovcu izjavio da su žene na toj manifestaciji pokazale da su spremne da nesebično pomognu uvek i svima i da smo zajedno i bolji i jači. "Ako postoje spontani susreti onda je to ovaj. Ovo je susret za pamćenje. Pet stotina žena iz svih krajeva Srbije. Veliko srce i zadivljujuća energija", kazao je Krakobabić.

Manifestaciju sa izloženim brojnim rukotvorinama, domaćim proizvodima, upotpunjenu narodnom nošnjom i dečijim bazarom organizovalo je udruženje penzionera opštine Obrenovac po uzoru na predstojeće Miholjske susrete sela.

Učesnici su humanitarna udruženja žena iz čitave Srbije iz opština Plandište, Zrenjanin, Pećinci, Кostolac, Arilje, Požega, Valjevo, Šabac, Čačak, Loznica i gradskih opština Obrenovac, Lazarevac, Mladenovac, Barajevo i Sopot.

Gost iz okruženja bilo je udruženje žena iz Republike Srpske.

U ime organizatora prisutnima se obratila Sofija Tomović koja je istakla značaj ovakvih manifestacija kako za učesnike koji se bave humanitarnim radom, tako i za sve one kojima su ove aktivnosti namenjene.

"U osnovi svega je ljubav, dobra volja i zajedništvo. A u rezultatima posle svi uživamo", kazal je ona.
Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković zahvalio je Кrkobabiću jer širom Srbije čuva tradiciju i sve ono što je vekovima unazad čuvalo zemlju.

"Ovakvi susreti u malim sredinama su duša Srbije", rekao je Čučković.

Događaju su prisustvovali i potpredsednik narodne skupštine Srbije Stefan Кrkobabić i narodni poslanik Dragan Marković Markoni.

Ove godine "Miholjski susreti sela" biće održani od 1. jula do 1. decembra, okupiće blizu 1.300 sela Srbije u 87 lokalnih samouprava, a u njima će uzeti učešće i pratiće ih oko 150.000 ljudi.

Jedinice lokalnih samouprava, koje su sredstva do 500 hiljada dinara dobile po Javnom konkursu za organizovanje manifestacije "Miholjski susreti sela" osmišljavaju same program, datum, satnicu i mesto održavanja ove jednodnevne ili višednevne manifestacije.

Učesnici takmičari su stanovnici sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave. 

Aktivnosti u kojima će se oprobati su šarolike, od kulturno-umetničkih sadržaja folklora, izvornog pevanja, sviranja raznih instrumenata, slikanja, preko literarnih sadržaja recitovanja, pisanja pesama i kratkih narodnih formi, zatim zanatskih i primenjenih umetnosti izrada rukotvorina, suvenira, tkanja, štrikanja, veza, pletenja, pa do sportskih aktivnosti – od savremenih do tradicionalnih (bacanje kamena s ramena, skok iz mesta, nadvlačenje konopca, nadvlačenje štapa, itd.). Veliki broj njih oprobaće se u gastronomskim takmičenjima pravljenju tradicionalnih jela i kolača.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.