AAA

EKONOMIJA | 04.07.2022 09:30 > 04.07 10:33

Kineska digitalna ekonomija učetvorostručena u protekloj deceniji

Kineska digitalna ekonomija poslednjih godina beleži brzu ekspanziju, sa 11 biliona juana (1,65 biliona američkih dolara) u 2012. na više od 45 biliona juana u 2021, pokazuju podaci Ministarstva industrije i informacionih tehnologija, prenela je Kineska medijska grupa (CMG). Udeo digitalne ekonomije u kineskom bruto domaćem prozvodu (BDP) porastao je u mdjuvremenu sa 21,6 odsto na 39,8 odsto, navodi Ministarstvo.

Kina je ubrzala izgradnju digitalne infrastrukture. Do kraja maja, zemlja je izgradila najveće i tehnološki napredne mrežne objekte na svetu, pokrivajući sve administrativne oblasti na nivou okruga i na višim nivoima, optičkim mrežama sa 1,7 miliona 5G baznih stanica.

Ta zemlja je takodje ubrzala integraciju velikih podataka, računarstva u oblaku i veštačke inteligencije sa sektorima kao što su energetika, medicinska nega, transport, obrazovanje i poljoprivreda.

U 2021. proizvodnja sa dodatom vrednošću velikih kompanija u oblasti elektronskih informacija porasla je za 15,7 odsto na godišnjem nivou, što je rekordno visoki rast u poslednjih deset godina, dok su prihodi od softvera i usluga informacionih tehnologija, kao i interneta i srodnih usluga takodje zabeležili dvocifreni rast, saopštilo je Ministarstvo.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.