AAA

EKONOMIJA | 06.08.2022 11:55 > 06.08 14:20

DS: Dan rudara u znaku stradalih u rudniku Soko

Demokratska stranka (DS) ocenila je da Dan rudara 6. avgust protiče u senci nesreće u rudniku "Soko" u kojoj je stradalo osam radnika i prestanka rada Termoelektrane Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu, te da je vlast ponizila rudarsku profesiju.

Odbor DS za energetiku u otvorenom pismu najavio je da će podržavati porodice stradalih u rudniku Soko u borbi za istinu i pravdu pred domaćimi medjunarodnim institucijama, podsetivši da je tužilaštvo u Aleksincu suvoparnim birokratskim rečnikom saopštilo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka zbog te nesreće.

"Sa velikom nevericom smo primili odluku Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu, od kog smo očekivali da javnosti odgovor na pitanje zašto će dvanaestoro dece rasti bez svojih očeva, a naročito na ono ključno ko je za to kriv", navedeno je u saopštenju DS-a.

DS je dodao da je 11. decembra 2021. u popodnevnim i noćnim satima prestala da radi termoelektrana u Obrenovcu, najveća u Srbiji, zbog dugogodišnjeg bahatog upravljanja grupe pripadnika Srpske napredne stranke, i da je direktna i indirektna šteta procenjena na preko milijardu evra.

Kako je istakla, ta neverovatno velika suma mogla je biti iskorišćena za gradnju preko potrebne hidroelektrane Bistrica ili Djerdapa III i za popravljanje materijalnog položaja i uslova rada rudara.

"Umesto toga partijski kerberi su se obračunavali sa svakim iskusnim inženjerom rudarstva koji se krajnje dobronamerno usudio da im ukaže na propuste i da rade mimo pravila struke", dodala je DS u otvorenom pismu.

Vučić čestitao Dan rudara: Zahvalni smo vam na neumornom radu

Predsednik države Aleksandar Vučić čestitao je Dan rudara 6. avgust "neizmerno" zahvalivši rudarima za neumorni rad kojim na najbolji način svakodnevno doprinose napretku Srbije i životu gradjana.

"Vaša časna profesija zahteva ljude posebnog kova, ljude istrajne i hrabre, spremne da svakog dana ulažu ogroman napor i preuzimaju velike odgovornosti", poručio je Vučić na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

On je naveo da je Srbija "posebno ponosna na njihove rezultate", uz tradicionalni rudarski pozdrav "Srećno".

Basta: Država mora da pomaže razvoj rudarstva kao stateški važne oblasti

Direktor JКP "Beogradske elektrane" Rade Basta čestitao je Dan rudara navodeći da država mora konstantno da pomaže razvoj rudarstva jer je to strateški važna oblast i glavni stub razvoja društva.

On je istakao da rudari obavljaju jedan od najtežih i najzahtevnijih poslova na svetu, saopštile su JКP "Beogradske elektrane".

"Radićemo predano da rudarima stvorimo bolje uslove rada, veće zarade i pristojan životni standard za njih i njihove porodice", rekao je Basta, uz tradicionalni rudarski pozdrav "Srećno".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.