AAA

EKONOMIJA | 10.08.2022 15:50 > 10.08 15:50

Zidjin: Kompanija od 2016. otkupljuje zemljište poštujući zakone Srbije

 Kompanija Srbija Zidjin Majning (Serbia Zijin Mining) iz Bora saopštila je danas da od 2016. godine otkupljuje zemlјišne parcele u katastarskim opštinama Slatina, Metovnica i Brestovac u okolini Bora, isključivo poštujući zakone Srbije, kao i medjunarodne standarde, te da je do sada otkupljeno više od 1.300 hektara.

"Otkup parcela vrši se na dobrovoljnoj bazi i u transparentnom procesu, a za potrebe izgradnje infrastrukture rudnika 'Čukaru Peki' trafo-stanica, priključno-razvodnih postrojenja, javnih puteva, kao i za pošumljavanje, ozelenjavanje i postavljanje mernih uredjaja za monitoring kvaliteta vode, vazduha, buke i vibracija", navodi se u saopštenju.
U cilju odgovornog odnosa prema lokalnoj zajednici u kojoj posluje, kompanija Srbija Zidjin Majning je kako je navela, vršila je otkup parcela po ceni značajno većoj od realne tržišne vrednosti.

Ponude za otkup formirane su na osnovu procene tržišne vrednosti nepokretnosti od strane angažovanih licenciranih sudskih veštaka i u prisustvu vlasnika predmetnog zemljišta, a kompanija je uz procenjeni iznos isplaćivala bonus od 100 odsto, kao i bonus od 50.000 dinara po katastarskoj parceli.

"Za gradjevinske objekte, umesto realne tržišne cene, kompanija je isplaćivala zamensku vrednost. U praksi to znači da je u slučajevima kada da na parceli postoje čak i oronuli i zapušteni objekti, kompanija plaćala troškove izgradnje potpuno novih objekta na drugoj, zamenskoj lokaciji i to u istoj kvadraturi, što je značajno povolјnije za vlasnika nepokretnosti", naveli su iz Zidjina.

Na ovaj način do sada je, kako je precizirano, otkupljeno više od 1.300 hektara zemlјišta od oko 870 vlasnika, ali je 15 vlasnika nekretnina odbilo ponude kompanije za kupovinu zemljišta i tražilo mnogo veću cenu od prosečne na tržištu.

"Kompanija je od tada razgovarala sa vlasnicima u vezi sa cenama, ali nije uspela da postigne dogovor. Preduzeće je pokrenulo postupak eksproprijacije u skladu sa svim zakonima i propisima koji se odnose na eksproprijaciju, sa važećom pratećom dokumentacijom", naveli su iz Zidjina.

Kako se navodi u saopštenju, eksproprijaciju su naknadno odobrili Odeljenje za urbanizam grada Bora i Ministarstvo finansija Srbije, tako da je prenos vlasništva i prava pristupa/korišćenja sa vlasnika na kompaniju završen u periodu od 2020. godine do sada.

Takodje, vlasnici su bili obavešteni o svakom koraku, koji je preduzela kompanija u vezi sa eksproprijacijom.

"Sudski sporovi su pokrenuti zbog spora oko cene,u skladu sa relevantnim zakonima i propisima o eksproprijaciji, ali su vlasnici insistirali na znatno višoj ceni, na primer: vrednost zemljišta 5, 6, i 7. klase u selu Slatina kod Bora, izjednačili su sa vrednošću najplodnijeg zemljišta 1. klase u Vojvodini.
U ovom momentu, u toku je sudski proces, a nadležni sud će utvrditi iznos naknade koji je kompanija, korisnik eksproprijacije, dužna da isplati vlasnicima nepokretnosti. Po okončanju postupaka, kompanija će poštovati odluku suda i bez odlaganja isplatiti dosuđene novčane iznose", navela je kompanija u saopštenju.

Iz Zidjina su istakli da će nastaviti da posluje u skladu sa zakonima Srbije, "jer je to obaveza svih pravnih lica, ali i institucija na teritoriji Republike".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.