AAA

EKONOMIJA | 18.08.2022 09:55 > 18.08 09:56

Nova stranka - Da se struka pita: Ne slažemo se sa prognozama Narodne banke Srbije

Prognoze Narodne banke Srbije (NBS), da će vrhunac inflatornog toka biti u septembru i da će se nakon toga dugoročno smirivati smatramo potpuno nerealnim, izjavio je danas predsednika Nove stranke – Da se struka pita (NS-D2SP) Vladimir Kovačević.

"Međugodišnja inflatorna stopa po NBS je 12,8 odsto, a NS-D2SP je smatra potcenjenom", rekao je Kovačević, navedeno je u saopštenju.

Prema njegovim rečima, parametri kojima raspolažu u NBS su optimistični, oslonjeni su na podatke Republičkog zavoda za statistiku (RZS) i "ne odslikavaju valjano stanje, niti mogu biti baza za prognozu onoga što nas zapravo očekuje".

"Inflatorni breg će rasti i nakon septembra meseca, a povećanje cene industrijskih dobara, kao što su hrana, lekovi, hemijski proizvodi, energenti i njihov skok, tek od jeseni će napraviti novi pritisak na inflaciju i biće svakako veći od 14 odsto", kazao je Kovačević.

On je dodao i da prognozu da će privredni rast nadjačati inflatornu stopu, "takođe smatramo nevaljanim predviđanjem, jer nije uzela u obzir ni izvesne restrikcije struje, koje bi svakako uticale i na smanjenu industrijsku proizvodnju i njen uticaj u poslednjem kvartalu na BDP".

"Već odavno smo u dubini stagflacije, a podaci kojima raspolaže NBS su neadekvatni i zahvaćeni su iz perioda koji ne odražava valjanu sliku", rekao je Kovačević.

Kako je istakao, ekonomski tim NS-D2SP smatra da je najvažnija mera koja bi dugoročno pomogla savladavanju inflacije, "kao kancera svake nacionalne ekonomije", pojačani pritisak na supstituciju domaćom proizvodnjom svega što se u Srbiju uvozi i to što pre.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.