AAA

EKONOMIJA | 22.09.2022 13:55 > 22.09 14:12

PKS: Digitalizacija usluga prioritet privrednih komora Zapadnog Balkana

Snažnija promocija digitalnih servisa, unapredjenje digitalnih veština i pomoć kompanijama u procesu digitalne transformacije poslovanja su prioriteti privrednih komora Zapadnog Balkana.

To su ocenili učesnici Digitalne akademije koja se na Brezovici održava u organizaciji Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6), saopšteno je danas.

Generalna sekretarka KIF ZB6, Tatjana Šterjova Duškovska, rekla je da privredne komore moraju da prate promene na tržištu i razvijaju usluge i servise koji će doprineti konkuretnosti i boljoj saradnji kompanija u regionu, imajući u vidu evropsku perspektivnu regiona Zapadnog Balkana.

"Važno je da komore budu podrška kompanijama u razvoju i korišćenju digitalnih alata", rekla je Duškovska i dodala da je trodnevna akademija, uz učešće eksperata iz regiona prilika za predstavljanje najboljih digitalnih servisa za kompanije, njihovo funkcionisanje, ali i mogućnost primene u drugim komorama.

Rukovoditeljka Odseka Evropske komisije za digitalnu transformaciju, Malgorcata Nikovska, rekla je da je fokus digitalne transformacije u EU na umrežavanju, razvoju poslovne infrastrukture i veština korišćenja digitalnih servisa, kao i na finansijskoj podršci kompanijama u digitalizaciji poslovanja.

"Samo 60 odsto kompanija u EU je digitalno pismeno, a naš cilj je da u narednih deset godina većina kompanija u potpunosti koristi digitalne servise. Zato razvijamo digitalne habove gde ljudi mogu da dobiju direktnu pomoć u ovom procesu", rekla je Nikovska.

Direktorka za razvoj politika Evrokomore (Eurochambres), Lina Konstantinopolu, rekla je da kompanije u EU i regionu Zapadnog Balkana sve više investiraju u razvoj digitalnih alata, ali se suočavaju s nedostatkom finansijske podrške u ovoj oblasti.

"Važno je da pružimo podršku razvoju servisa koji bi ubrzali formiranje jedinstvenog regionalnog tržišta i lakši protok roba, kapitala, usluga i ljudi", rekla je Konstantinopolu.

Po rečima eksperta za razvoj usluga u Sekretarijatu CEFTA, Zdravka Ilića, digitalizacija doprinosi bržem protoku informacija i uštedi troškova poslovanja.

CEFTA, kako je rekao, pruža podršku kompanijama kroz pojednostavljenje trgovinskih procedura i razvoj servisa koji omogućavaju brzu razmenu informacija izmedju kompanije, kao i carinskih službi.

"Digitalna akademija" od 20. do 23. septembra organizovana je uz podršku Evropske komisije i Evrokomore, a okupila je više od četrdeset predstavnika komora regiona i eksperata za razvoj digitalnih servisa iz Italije, Madjarske, Austrije i Hrvatske.

Centar za digitalnu transformaciju PKS predstavio je projekat realizovan u saradnji s Nemačkom organizacijom za medjunarodnu saradnju (GIZ) i Austrijskom privrednom komorom (WKO).

"Tokom tri godine sprovodjenja tog projekta, obučeno je i sertifikovano (ISO 17024 standard) 68 konsultanta iz oblasti poslovnih modela i procesa, e-trgovine i društvenih medija, kao i IT bezbednosti i GDPR-a, veštačke inteligencije", rekla je Tijana Kolaković koja je sprovela tu obuku.

Obučeno je, kako je rekla i šest trenera koji su dobili sertifikat CDT za edukaciju buduće generacije sertifikovanih konsultanata. Plan je da se obuči oko 100 sertifikovanih konsultanata u naredne dve godine kako bi se omogućilo da 1.000 kompanija prodje proces konsaltinga CDT-a u okviru Programa podrške digitalnoj transformaciji za mikro, mala i srednja preduzeća.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.