AAA

EKONOMIJA | 28.09.2022 14:45 > 28.09 14:49

U Beogradu počeo samit koji okuplja predstavnike poslovne zajednice regiona Zapadnog Balkana

  • (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
  • (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
  • (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
  • (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
  • (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
  • (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
  • (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

Poslovni samit koji okuplja i povezuje predstavnike poslovne zajednice regiona Zapadnog Balkana sa vodećim svetskim kompanijama i ekspertima u oblasti digitalizacije i snabdevanja počeo je danas u Beogradu.

Organizatori ovog samita su Privredna komora Srbije (PKS), Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF ZB6) i kompanije Convenstenics.
Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da će na samitu biti reči o tome šta se dešava na globalnom tržištu ali i o medjusobnom spajanju kompanija.

"Videćemo kako firme koje su prisutne na 124 tržišta širom sveta mogu da se povežu medjusobno", rekao je Čadež i naglasio da je samit dogadjaj na kojem treba tražiti pre svega kreativna rešenja.

Predstavnik Erste banke Srbija Bojan Vračević rekao je da se u svetskom poslovanju dešava "tektonska promena" koja je promenila lanac snabdevanja, a koja delom leži u pandemiji a delom je prouzrokovana i ratom u Ukrajini.

"Kompanije iz celog sveta približavaju svoje matice drugim zemljama. Srbija ima priliku uz pomoć ovog samita da postane deo kompanija svetskih tokova", rekao je Vračević.

Predstavnik kompanije Thyssenkrupp Automotive Ferdinand Viland rekao je da je u poslednjih nekoliko godina došlo do velikih promena u automobilskoj industriji jer indusutrije pokušavaju da prodaju proizvode širom sveta.

"Tokom istraživanja uvideli smo da je potrebnije baviti se proizvodnjom i prodajom na lokalnom nivou i to da budemo bliski jedni drugima", rekao je Viland.

Naglasio je da se na Zapadnom Balkanu mogu postići bolji rezultati kada su u pitanju ekonomska ulaganja.

Na samit u Beogradu su velike medjunarodne kompanije iz oblasti informacionih tehnologija, automobilske, metalske, elektro i prehrambene industrije.

Oko 200 vlasnika i izvršnih direktora kompanija, koje ostvaruju ukupni promet veći od 50 milijardi evra, imaće priliku da se poslovno povežu sa partnerima putem B2B platforme, kao i da učestvuju u radionicama, čuju eksperte u oblasti digitalne transformacije i upravljanja lancima snabdevanja.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.