AAA

EKONOMIJA | 07.10.2022 08:10 > 07.10 08:11

FCD: U Srbiji je minimalna zarada, koja bi trebalo da bude izuzetak, postala pravilo

Povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada, Fondacija centar za demokratiju (FCD) saopštila je danas da mnogi radnici u Srbiji rade u uslovima nesigurnog zaposlenja, niskih zarada i rizika od siromaštva, nedovoljne zaštite radnih prava, bezbednosti i zdravlja na radu.

"U Srbiji je minimalna zarada, koja bi trebalo da bude izuzetak i privremena mera, koja ima zaštitnu funkciju postala pravilo, a njena visina ne obezbedjuje minimum egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenih i njihovih porodica. Iznos minimalne zarade u 2022. godini je ispod relativnog praga siromaštva za tročlanu porodicu koji iznosi 39.600 dinara", navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je "nominalan rast prosečnih zarada u prvih šest meseci ove godine bio 13,5 odsto, a realan 3,5 odsto".

"FCD nastavlja rad na promociji standarda dostojanstvenog rada u Srbiji i socio-ekonomskih prava u kontekstu reformi orijentisanih na EU, uz implementaciju Agende 2030 UN. Neophodno je uskladjivanje domaćeg pravnog okvira sa standardima Evropske unije i Medjunarodne organizacije rada, uredjivanje novih oblika rada, kao i donošenje strateških dokumenata koji uredjuju pitanja iz oblasti rada, zapošljavanja i socijalne politike", ističe se u saopštenju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.