AAA

EKONOMIJA | 22.11.2022 11:00 > 22.11 11:00

Poljoprivrednici iz Vojvodine danas sa ministarkom Tanasković o neisplaćenim dugovima države

Nekoliko poljoprivrednika iz Vojvodine danas je pozvano u Ministarstvo poljoprivrede kako bi razgovarali o zahtevima koje su ranije uputili novoj ministarki Jeleni Tanasković, medju kojima je najvažniji isplata zaostalih dugovanja države po osnovu više vrsta podsticaja.

Poljoprivrednik iz sela Jaša Tomić Vukašin Baćina rekao je za Betu, pred početak sastanka, da je u delegaciji pet poljoprivrednika koji su izabrani da zastupaju interese agrara u Vojvodini i koji su ranije uputili zahtev Tanasković za razgovor o problemu naraslih dugova države prema tom sektoru.
"Država duguje poljoprivrednicima oko 60 milijardi dinara za neisplaćenu premiju za mleko, podsticaje za tovnu junad i muzne krave, mehanizaciju i premiju za suncokret", rekao je Baćina.

Premija za mleko je isplaćena, kako je rekao, tek juče za drugi kvartal, a duguje se ceo treći kvartal, i počeo je i četvrti.

Dugovi za podsticaje za tovnu junad i mlečne krave nisu, prema njegovim rečima, isplaćeni godinu dana, a za mehanizaciju dve godine.

Baćina je rekao da poljoprivrednici imaju veliki problem sa lokalnim samoupravama koje su nadležene za izdavanje državnog zemljišta u zakup, jer bolje zemljište izdaju "njihovim ortacima", a ostalima ono koje je zakorovljeno i teško za obradu.

"Zloupotrebe idu do toga da lokalne samouprave više i ne znaju šta je državno zemljište, pa su počeli da izdaju i ono koje ima privatnog vlasnika, što se otkrije kada geometar dodje da odmeri izdatu parcelu 'državnog' zemljišta, rekao je Baćina.

On je rekao da će od ministarstva tražiti i da se uvezu steone junice, inače će Srbija ostati bez mleka jer je uništen stočni fond.

Bivša vlast je, kako je rekao, prodala mlekare koje su se godinama ponašale monopolski i plaćale nisku otkupnu cenu mleka.

"Do nedavno plaćali su mi litar mleka 25 dinara, a kada je, pre nekoliko meseci, počela nestašica povećali su na 50 dinara, dok ga u trgovini prodaju za skoro 200 dinara", rekao je Baćina koji na farmi uzgaja oko 100 grla goveda, od čega je 30 krava za mužu.

On je rekao da se nekada u Jaši Tomiću govedarstvom bavilo 56 porodica, sada samo četiri jer su "bankrotirali" i "sada motaju kablove po fabrikama da bi vratili dugove".

Poljoprivrednici će, kako je rekao, od Tanasković tražiti i da premija za mleko koja je povećana sa 10 na 15 dinara samo za jedan kvartal važi trajno.

Baćina je istakao da neće više registrovati uduženje poljoprivrednika, a na čelu Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije je bio nekoliko meseci, jer "država ubacuje svoje ljude", pa se udruženje razjedini i od zahteva ništa ne bude.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.