AAA

EKONOMIJA | 23.11.2022 09:25 > 23.11 09:46

Đedović: Snebdevanje Srbije gasom stabilno

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je, nakon obilaska kompresorske stanice Velika Plana na gasovodu Balkanski tok, da je snabdevanje gasom u Srbiji stabilno, saopštilo je danas ministarstvo.

"U ovom trenutku nema nikakvih smetnji u dopremanju dnevnih količina gasa koje su potrebne za snabdevanje domaćinstva, privrede i toplana. Obezbedili smo dodatne količine iz Ruske Federacije i Republike Bugarske", kazala je Đedović.

Prema njenim rečima, u vreme konstantnog rasta cena gasa na svetskom tržištu, važno je da Srbija ima kontinuirano snabdevanje po povoljnijim cenama.
"Nastojaćemo da i u narednom periodu obezbedimo dovoljne količine gasa u skladu sa planiranom potrošnjom", navela je Đedović.

Dodala je da su u Banatskom Dvoru skladištene dovoljne količine rezervi gasa, kao i skladištima u Mađarskoj.

"Za sigurno snabdevanje gasom od velike važnosti je u upravo Balkanski tok. Ponosna sam što smo za samo dve godine, u jeku kovid krize, uspeli da kroz našu zemlju izgradimo deo gasovoda, bez koga danas ne bismo imali ovako sigurno snabdevanje gasom, niti količine kojima raspolažemo", kazala je ministarka.

Кako je podsetila, kompresorska stanica u Velikoj Plani je jedina kompresorska stanica na trasi kroz koju godišnje prođe 12,4 milijardi kubika gasa.

"Balkanski tok učinio je Srbiju tranzitnom zemljom za snabdevanje gasom država centralne Evrope, od čega imamo značajne koristi", izjavila je Đedović.

Tehnički direktor kompanije "Gastrans", koja upravlja kompresorskom stanicom Aleksej Aleksejev, detaljno je upoznao ministarku sa procesom rada, naglasivši da je sistem transporta gasa tehnološki i ekološki najsavremeniji, da su ekološki standardi iznad evropskih normi, odnosno da emituje dva puta manje ugljen monoksida od evropskog standarda.

"Svi radni procesi su automatizovani i digitalizovani, a bezbednosni protokoli su na najvišem nivou", rekao je Aleksejev.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.