AAA

EKONOMIJA | 02.12.2022 11:55 > 02.12 11:56

Marković: Nema stručnjaka koji može da reformiše energetska preduzeća, bez autonomije u odlučivanju

Nema stručnjaka koji može da reformiše energetska preduzeća u Srbiji ako nije autonoman u donošenju odluka, rekao je danas lider za energetiku u konsultantskoj kući Dilojt Srbija (Deloitte) Željko Marković.

"Ako stručnjak nije autonoman u donošenju poslovnih odluka ne može da uradi ono što bi trebalo. Da bi se dozvolila autonomija potrebna je politička volja", rekao je Marković za Betu, povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se, za izradu strategije razvoja energetskog sektora, za savetodavne usluge angažovati norveški stručnjaci.

Vučić je pre nekoliko dana, tokom posete Norveške izjavio je da će Srbija poslušati savete norveških stručnjaka o tome kako da se uvedu promene u energetskom sistemu, jer kako je rekao "mi ne znamo to da uradimo".
"Mi to ne znamo, nemojte da se ljutite, ali ne znamo, jer ako nismo uspeli 60 godina da uradimo nešto, ako mislite da ćemo u godinu ili dve, to je nemoguće. Ali dobro je da imamo od koga da naučimo, kao Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF), nekog da nas kontroliše da ne trošimo više nego što je potrebno", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da se ponosi time što će Srbija poslušati Norvešku, čiji su stručnjaci rekli da od četiri energetska preduzeća, dobro rukovodstvo postoji samo u jednom, jer to znači da im "nije stalo da drže Elektroprivredu Srbije (EPS) kako bi imali novac za stranku".

"Ne vidim zašto bi norveški stučnjaci bili u prednosti kada je reč o izboru menadžmenta za domaće energetske kompanije, osim ako nije zbog toga što su energetske komapnije u toj zemlji uglavnom u državnom vlasništvu kao u Srbiji", rekao je Marković.

Marković, koji je u EPS-u proveo 19 godina, pri čemu je radio i na mestima direktora Direkcije za distribuciju i direktora Snabdevanja, rekao je da ima i drugih stručnjaka u EU, pa i u Srbiji, ali im "nije data šansa".

Dokaz da stručnjaka za energetiku, kako je rekao ima i u Srbiji, je da su domaći stručnjaci u prošlosti sami izgradili skoro sve energetske kapacitete. Oni, prema njegovim rečima, nastaju u tim preduzećima i od njih se pravilnom selekcijom mogu izabrati menadžeri koji su kadri da ih uspešno vode.

Problem je, kako je ocenio, što izbor stučnjaka za energetska preduzeća nije uvek u skladu sa strukom, nego ima drugih uticaja.

"Bilo ko da dodje na čelo preduzeća iz sektora energetike neće uspeti da ih učini efikasnim ako država ne izmeni njihov način vodjenja. Prvo stručnjaci moraju da imaju višestruko veće plate, i četiri do pet puta više nego što ih imaju danas, zatim mora da se utvrdi da li ima viška zaposlenih, a u EPS-u su zapošljavani i kada je važila zabrana zapošljavanja, a dovodjeni su i neki koji nisu bili neophodni", rekao je Marković.

Dodao je da višak zaposlenih smanjuje efikasnost preduzeća, kao i neekonomska cena električne energije, ali da je problem što otpuštanje ne voli ni jedna vlast.

Konkurs za stručnjaka, prema njegovim rečima, mora da sadrži precizne uslove o obrazovanju i radnom iskustvu i dokazanu biografiju, dok postavljanje vršioca dužnosti direktora bez konkursa pruža mogućnost da se dovede kandidat koji nekome odgovara.

"Kada je 2016. godine smenjen direktor EPS-a Aleksandar Obradović raspisan je konkurs na kome sam i ja učestvovao, ali iz nepoznatih razloga taj konkurs nikada nije realizovan, a prijave su nam vraćene neotvorene i za vršioca dužnosti direktora postavljen je Milorad Grčić", rekao je Marković i dodao da konkurs za tu kompaniju raspisuje Ministarstvo privrede.

On je rekao i da će EPS-u biti potrebno dosta novca za investicije, a da bi se taj novac obezbedio potrebno je od njega napraviti profitabilnio preduzeće koje bi ostvareni profit usmerilo u investicije za proširenje proizvodnje i dekarbonizaciju, umesto što bi taj novac uplaćivalo u budžet.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.