AAA

EKONOMIJA | 02.12.2022 21:45 > 03.12 11:13

Djedović: Delimo viziju EU i Nemačke u pogledu dostizanja klimatske neutralnosti

  • BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE SRBIJE
  • BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE SRBIJE

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Djedović razgovarala je danas sa ambasadorkom Nemačke Anke Konrad o saradnji dve zemlje u oblasti energetike i nastavku nemačke podrške u procesu energetske tranzicije.

"U toku je izrada strateških dokumenata koje će za rezultat imati veće učešće obnovljivih izvora energije u energetskom miksu i smanjenje emisije štetnih gasova. Delimo viziju EU i Nemačke u pogledu dostizanja klimatske neutralnosti i veoma nam je značajna njihova podrška ka tom cilju", rekla je Djedović, prenelo je ministarstvo u saopštenju.
Po njenim rečima, da bi Srbija bila energetski bezbednija i nezavisnija, moraće da gradi nove energetske kapacitete iz obnovljivih izvora, solarne i vetroelektrane, ali i da smanjuje neracionalnu potrošnju energije.

"To podrazumeva značajna finansijska sredstva, ali i ekspertsku podršku", kazala je Djedović.

Ambasadorka Konrad je istakla opredeljenost Nemačke produbljivanju strateškog klimatskog partnerstva sa Srbijom u zajedničkoj borbi protiv klimatskih promena.

"Nastavljamo da pružamo podršku Srbiji u procesu dostizanja njenih klimatskih ciljeva i implementacije zelene agende, pružanjem podrške pravednoj tranziciji, povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije i stvaranju zelene i održive ekonomije", kazala je Konrad.

Ambasadorka je ocenila da nemačko iskustvo i ekspertiza mogu biti od velike pomoći Srbiji koja je u postupku izrade strateških dokumenata.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.