AAA

EKONOMIJA | 23.01.2023 17:20 > 23.01 17:21

Sindikat Zastava oružje sutra razgovara sa poslaničkim grupama u Skupštini Srbije

Predstavnici Samostalnog sindikata fabrike "Zastava oružje" razgovaraće sutra u Skupštini Srbije sa poslanicima kako bi ih upoznali sa problemima koji potresaju tu fabriku, najavljeno je danas.

Kako je Beti rečeno u tom sindikatu, svim poslaničkim grupama je upućen poziv za razgovor, a do sada se odazvalo sedam.

Poziv je još otvoren, kazali su u sindikatu, navodeći da su razgovor potvrdile poslaniče grupe: Ujedinjeni, Dveri, Nada, Narodna stranka, Demokratska stranka, Moramo-Zajedno i Zeleno-Levi klub i Ne davimo Beograd.
Predsednik Sindikalne organizacije fabrike Dragan Ilić je rekao Beti da će poslanike upoznati sa teškom situacijom i bezakonjem u fabrici, zahtevom štrajkača da se postavi generalni direktor i smeni Nadzorni odbor koji je naneo velike štete neodgovornim upravljanjem.

Ilić je istakao da radnici traže i da se utvrdi ko je odgovoran za stanje u fabrici, sa kojim ciljem i namerom.

Od poslanika se očekuje da, upoznati sa situacijom u fabrici, u Skupštini Srbije postave ključna pitanja najvišim predstavnicima države.

Fabrika Zastava oružje još nema generalnog direktora kome je mandat istekao 21. decembra, a, kako tvrde u sindikatu, Nadzorni odbor odbija da ga postavi i pored dva sprovedena konkursa.

Kako su ranije saopštili iz sindikata, fabrika je "planski" urušavana i obaveze su narasle na 20,5 milijardi dinara, što je 4,5 milijarde preko vrednosti kapitala, te joj preti bankrot ili stečaj.

Prema rečima Ilića, fabrika ima perspektivu, ali joj je potrebno rukovodstvo koje će da iskoristi sve njene potencijale, da ugovori proizvodnju i odredi adekvatne cene proizvoda koji su traženi na svetskom tržištu.

Ilić je kazao da radnici nisu odgovorni za stanje u kome se fabrika nalazi.

Oružari su danas održali četvrti jednosatni štrajk upozorenja kojim su "iskazali neslaganje sa vođenjem politike prema fabrici".

Zastava oružje je državna fabrika koja zapošljava oko 2.400 radnika, a ove godine obeležava 170 godina rada.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.