AAA

EKONOMIJA | 31.01.2023 16:50 > 31.01 16:51

Sindikati Zidjina: Prvi uslov za pregovore o kolektivnom ugovoru je povlačenje pravilnika o radu

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković izjavio je danas da je osnovni zahtev radnika za pregovore o kolektivnom ugovoru u kompaniji Zidjin koper, koja upravlja rudnicima u Boru i Majdanpeku, da se do 3. februara povuče pravilnik o radu koji je kompanija samoinicijativno sačinila.

"Dogovoreno je da predstavnici Zidjina konsultuju vlasnike kompanije da li pristaje na odlaganje pravilnika koji je samoinicijativno donela i koji smanjuje prava zaposlenih da bi mogli da počnu pregovori o kolektivnom ugovoru", rekao je Marković za Betu, posle višesatnih pregovora predstavnika reprezentativnih sindikata, poslovodstva kompanije i ministarstava rudarstva, rada i privrede.

Dodao je da u slučaju da vlasnici odbiju predlog da se pravilnik povuče da će uslediti svi oblici protesta, od štrajka do blokada.

Marković je rekao da je u pravilniku koji je bio na snazi pre nego što je menadžment te kompanije doneo novi, bilo predvidjeno da se zarade uskladjuju sa rastom minimalne zarade.

"Kompanija je ukinula taj pravilnik i novim predvidela da se zarada svim radnicima linearno poveća za 5.000 dinara. Uz to, rukovodstvo kompanije je planiralo i da ukine administrativnu zabranu za kupovinu robe na kredit i smanji godišnji odmor", rekao je Marković.

Istakao je da je to "čista demonstracija sile".

On je rekao da je prosečna plata u kompaniji 105.000 do 110.000 dinara, ali da taj prosek podižu visoke zarade menadžmenta.

Kako je dodao, radnik koji radi u rudniku u četiri smene sa noćnim radom i beneficiranim stažom ima zaradu oko 105.000 dinara, a oni koji rade na flotaciji ili na drugim pomoćnim mestima 60.000 do 70.000 dinara, što, po njegovim rečima, "nije visoka plata" za te uslove rada.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.