AAA

EKONOMIJA | 01.12.2015 10:55 > 01.12 11:03

Traktorima krenuli u Beograd

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije (NAPS) danas organizuje protest nezadovoljna predloženim izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Članovi udruženja će iz svojih mesta traktorima krenuti ka Beogradu kako bi Skupštini Srbije predali svoje zahteve.

Predsednik Upravnog odbora NAPS-a Jovica Jakšić je Beti kazao da očekuje da u protestu učestvuje oko 2.000 poljoprivrednika iz Beograda, Kovina, Pančeva, Alibunara, Opova, Kovačice.

"Nadamo se da nas policija neće zaustaviti i da ćemo imati priliku da u Beogradu predstavnicima Skupštine predamo svoje zahteve", kazao je Jakšić.

On je objasnio da se NAPS protivi predlogu Ministarstva poljoprivrede da se poljoprivrednim gazdinstvima koja imaju u vlasništvu do 30 hektara zemlje, omogući kupovina državnog zemljišta do 20 hektara.
 
"Tražimo da se zemljište prvo ponudi na prodaju poljoprivrednim gazdinstvima, a ako oni nisu zainteresovani onda da se omogući kupovina velikim investitorima", kazao je Jakšić.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je danas da je ministarka Snežana Bogosavljević Bošković razgovarala sa predstavnicima NAPS-a povodom Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji je u skupštinskoj proceduri.

U saopštenju je istaknuto da su predstavnici NAPS-a "izneli konstruktivne predloge, što svakako predstavlja pozitivan doprinos u cilju postizanja najboljeg zakonskog rešenja".

"Predstavnici poljoprivrednika su istakli i da protest nije najefikasniji način za postizanje ciljeva, već da jedino otvorenim dijalogom se mogu približiti stavovi po pojedinim predloženim zakonskim rešenjima", navelo je Ministarstvo poljoprivrede.

Jakšić je, medjutim, agenciji Beta rekao da su predstavnici NAPS-a od ministarke poljoprivrede dobili samo usmeno obećanje da je saglasna sa njihovim predlozima, ali da to udruženje traži i "garancije na papiru" da će biti izmenjena rešenja u Predlogu izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojima su nezadovoljni poljoprivrednici.

"Protestovaćemo dok ne budemo sigurni da neće biti usvojeni predloženi propisi o poljoprivrednom zemljištu", kazao je Jakšić.

Protesti udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine i Mačve zbog predloženih izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu počeli su 24. novembra.

U organizaciji Lige socijaldemokrata Vojvodine, 26. novembra je zahtev za povlačenje izmena zakona iz skupštinske procedure uručio je jedan deo poljoprivrednika koji se protive predlogu da se 30 odsto državnog zemljišta izda u zakup na 30 godina isključivo pravnim licima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.