AAA

EKONOMIJA | 08.12.2015 12:15

Pristupanje STO ključno za poglavlje 30

Neizvesnost u pogledu datuma pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) Srbiji otežava pripremu planova za ispunjavanje evropskih standarda u pregovorima sa EU, izjavila je danas šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević.

Pristupanje STO će biti ključno za poglavlje 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom, budući da su propisi EU koja je članica definisani u kontekstu STO, navela je Miščević na konferenciji Pristupanje Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji i proces pregovora sa Evropskom unijom.
"Sada već znamo da za ovo poglavlje (30) nema merila za otvaranje, ali nemamo sumnju da je za zatvaranje potrebno postati članica STO. Ne možete funkcionisati u okruženju STO, a da niste članica", navela je ona.

Činjenica da Srbija ne zna kada će postati članica otežava i pripremu pregovaračkih pozicija u kojima se definišu rokovi i način prilagodjavanja sa EU u nekim drugim poglavljima, kazala je Miščević.

Šefica pregovaračkog tima je kao primere navela poglavlje 29 o carinskoj uniji budući da članstvo u STO i EU utiče na carine, kao i za poglavlje 11 o poljoprivredi i 12 o bezbednosti hrane, veterinarskim i fitosanitarnim pitanjima.

Kada je reč o očekivanom otvaranju poglavlja ovog meseca, ona je navela da je promena jako velika, jer sa otvaranjem poglavlja Srbija prihvata obaveze, sama postavlja rokove i ne govori se više o "propisima koji su udaljeni od nas već o našoj proceni prihvatanja tih pravila".

Pomoćnica ministra u Ministarstvu trgovine Bojana Todorović rekla je novinarima u pauzi skupa da ne može da proceni kada će Srbija pristupiti STO, ali da u tehničkom smislu preostali pregovori mogu da se završe u roku od godinu dana.

Ambasador Švedske Krister Asp ocenio je da je članstvo Zapadnog Balkana u EU značajno za bezbednost i prosperitet EU i da Srbija ima ključnu ulogu u regionu.

Skup u organizaciji Isak (ISAC) fonda, ambasade Švedske, Nacionalnog konventa o EU i Fondacije za otvoreno društvo održava se u Aeroklubu u Beogradu, a medju govornicima su predstavnici STO i Delegacije EU u Beogradu.

KOMENTARI

Broj komentara : 1

Posmatrač08/12/2015 12:25

Super dajte još samo i GMO - samo nam je još i to falilo. Povraća mi se više od tih floskula poglavlja, pregovori, Srbija lider, region, prosperitet, A SVE JE GORE I GORE BRE!!!!!

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.