AAA

EKONOMIJA | 03.03.2016 13:05

Vlast u Somboru optužila ministarstvo zbog poljoprivrednog zemljišta


Gradska uprava u Somboru optužila je danas Ministarstvo poljoprivrede kao jedino odgovorno što državno poljoprivredno zemljište u tom gradu još uvek nije izdato u zakup poljoprivrednicima.

Oko 300 poljoprivrednika održalo je nedavno protestnu šetnju u Somboru i tražilo da lokalna samouprava raspiše licitaciju za poljoprivredno zemljište.
Oni su upozorili da se zemlja u tom gradu obradjuje nelegalno, a pojedini poljoprivrednici već devet dana spavaju na njivama i sprečavaju uzurpatore da udju u njive.

U saopštenju somborske lokalne samouprave se ističe da je Grad ispoštovao proceduru koja se zahteva kada se u zakup izdaje poljoprivredno zemljište u državnoj svojini i da je učinio sve da izadje u susret poljoprivrednim proizvodjačima koji žive i izdržavaju svoje porodice od poljoprivrede.

"Kao i prethodnih godina, Program i projekat zaštite, uredjenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, koji je prethodno usvojila Skupština grada Sombora, prosledjen je na odobrenje Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. Ministarstvo je u oktobru 2015. dalo saglasnost na program korišćenja poljoprivrednog zemljšita čiji je sastavni deo i oglas za izdavanje poljoprivrednog zemljišta u zakup. Lokalne službe nadležne za poljoprivredu su započele proces izdavanja poljoprivrednog zemljišta u zakup stočarima, sa čime se saglasilo i ministarstvo", objašnjava se u saopštenju Gradske uprave u Somboru.

Dodaje se da su, u medjuvremenu, u decembru prošle godine usvojene i izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu i da je resorno ministarstvo 4. februara ove godine lokalnoj samoupravi dostavilo dopis da ne daje saglasnost na oglas za izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup poljoprivrednim proizvodjačima.

"Dakle, ministarstvo je osporilo oglas koji je odobrilo prilikom prihvatanja Programa korišćenja zemljišta", dodaje se u saopštenju.

Osporavanjem oglasa, navodi se, ministarstvo je stopiralo gradske službe da dalje sprovode bilo kakve aktivnosti oko licitacije, što je prouzrokovalo proteste poljoprivrednika i sastanak ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković i gradonačelnika Sombora Saše Todorovića. 

"Sve što je dogovoreno na sastanku sa ministarkom, Grad Sombor je realizovao. Na terenu je izvršena kontrola raspoloživog državnog poljoprivrednog zemljišta, a kontrolu su izvršili republički poljoprivredni inspektori, uz tehničku podršku nadležnih gradskih službi. Kontrola je vršena pre više od mesec dana, a republička inspekcija do sada nije dostavila nikakav zapisnik, niti bilo kakav drugi dokument o izvršenoj kontroli", istakli su u Gradskoj upravi u Somboru.

U saopštenju se navodi da lokalna samouprava ne može da preduzme ništa bez odluke ministarstva i da stanje nečinjenja donosi najviše štete poljoprivrednim proizvodjačima.

U somborskoj lokalnoj samoupravi su upozorili i da će se aktuelna situacija odraziti loše i na budžet lokalne samouprave, Vojvodine, kao i budžet Srbije.

Zbog problema sa državnim poljoprivrednim zemljištem u Somboru za danas je najavljena i vanredna konferencija za novinare pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislava Bogaroškog.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.