AAA

EKONOMIJA | 14.04.2016 13:00 > 14.04 15:38

Ikea položila kamen temeljac za prvu robnu kuću u Srbiji


Švedski proizvodjač nameštaja Ikea položio je danas kamen temeljac za prvu robnu kuću u Srbiji na lokaciji Bubanj potok u Beogradu, koja će biti otvorena na leto iduće godine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je tom prilikom da san o Ikei traje 25 godina, kao i da se raduje zbog toga što se Srbija pridružuje zemljama u kojima se nalazi Ikea.

"Ovo je za nas velika čast što pripadamo klubu od 47 zemalja u kojima Ikea ima robne kuće", naveo je Vučić i rekao da se nada da će prodavnice Ikee biti otvorene i u drugim gradovima u Srbiji.

Vučić je rekao da se očekuje da će sledeća prodavnica Ikee biti otvorena u Nišu, jer je važno da se Srbija ravnomerno razvija.

Istakao je da je za Srbiju od velikog značaja da što više proizvodjača proizvodi za Ikeu i da na taj način izvoze i u druge zemlje u kojima ta kompanija posluje.

Vučić je zahvalio predstavnicima kompanije Ikea što su pristali da razgovaraju o tome da se Simpo ponovo vrati u sistem dobavljača te kompanije.

Najavio je da će Vlada pomoći domaćim preduzećima da dostignu standarde poslovanja potrebne kako bi proizvodili za Ikeu.

Vučić je rekao da će u Ikei prvo kupiti oklagiju i dasku za sečenje mesa, proizvedene u Srbiji.

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da su prethodne vlasti devet godina najavljivale otvaranje Ikee u Beogradu i dodala da je ova vlada u tome uspela.

"Procene su da bi prihod od Ikee u državnom budžetu godišnje iznosio od 15 do 20 miliona evra", izjavila je Zorana Mihajlović i dodala da to znači da je za prethodnih devet godina izgubljeno od 150 do 200 miliona evra, jer Ikee nije bilo.

Mihajlović je pozvala investitore da ulažu u Srbiju i poručila da je Srbija dobro mesto za ulaganje.
 
Direktor Ikee za jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbek izrazio je zadovoljstvo što se Srbija priključila globalnoj mreži kompanije Ikea, koja ima 375 robnih kuća, posluje u 47 zemalja i za koju radi 172.000 ljudi.

Vanoverbek je rekao da je Srbija uvek bila deo poslovnih planova Ikee i da je srpsko tržište važno za tu kompaniju.

"Srbija igra važnu ulogu u našim razvojnim naporima da u jugoistočnoj Evropi do 2025. godine porastemo sa dve na 13 robnih kuća u Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji i Sloveniji", rekao je on i najavio da Ikea planira da proširi lanac dobavljača u Srbiji.

Regionalni direktor za razvoj kompanije Ikea za jugoistočnu Evropu Vladislav Lalić zahvalio se predstavnicima Vlade Srbije i grada Beograda na podršci koju su pružili u relizaciji ovog projekta.

Lalić je istakao da će robna kuća ponuditi 9.500 arikala, po cenama koje će biti prilagodjene kupovnoj moći stanovništva.

Gradonačenik Beograda Siniša Mali rekao je da je ova investicija, na koju se godinama čekalo, primer kako se stvari mogu menjati zajedničkim radom i saradnjom, za dobrobit gradjana.

"Otvaranje novih radnih ostaće prioritet za koji ćemo se boriti", rekao je Mali i najavio da će ovog meseca u Beogradu početi realizacija projekata vrednih 350 miliona evra, koji će otvoriti 5.000 radnih mesta.

U okviru robne kuće Ikea, kako je najavljeno, biće i 1.500 parking mesta, restoran sa 500 mesta i igraonica za decu.

Glavni izvodjač radova je austrijska kompanija Štrabag, koja je dobila i posao izmeštanja naplatne rampe na autoputu iz Bubanj potoka u Vrčin.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.