AAA

EKONOMIJA | 04.05.2016 10:10 > 04.05 10:15

Rast lizing ugovora u Srbiji u prvom kvartalu 2016. godine

U Srbiji je u prva tri meseca ove godine ukupna vrednost novozaključenih lizing ugovora iznosila 58 miliona evra, što je za 18,7 miliona evra više u odnosu na isti period 2015. godine, saopštila je Asocijacija lizing kompanija Srbije.

Generalna sekretarka Asocijacije lizing kompanija Srbije Teodora Milenković rekla je da je rast zabeležen u sva četiri segmenta lizing industrije.

"Najdominantniji je sektor komercijalnih, teretnih i ostalih vozila koji čini 42 odsto plasmana davaoca finansijskog lizinga. U poredjenju s prvim kvartalom 2015. godine, kada je finansirano 11 miliona evra, 2016. godine je putem finansijskog lizinga finansirano 24 miliona evra komercijalnih, teretnih i ostalih vozila", rekla je ona.

Finansiranje putničkih vozila je takodje poraslo sa 15 na 16 miliona evra, kao i finansiranje mašina i opreme, sa 12 na 16 miliona evra.

Teodora Milenković je objasnila da su od početka 2016. godine medju najvećim korisnicima lizinga bile kompanije iz kategorije saobraćaja i informisanja, trgovine na veliko i malo, preradjivačke industrije i gradjevinstva.

Predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije Boris Stević istakao je da je lizing kao sredstvo finansiranja, velika podrška privrednom sektoru, tako da jačanje privrede za sobom povlači i rast lizinga.

Naglasio je da na rast lizinga može i dodatno uticati izmenom Zakona o finansijskom lizingu, koju je prošle godine pokrenula Asocijacija lizing kompanija Srbije, u saradnji sa Projektom USAID za bolje uslove poslovanja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.