AAA

EKONOMIJA | 13.05.2015 13:35 > 13.05 14:31

Sve naknade u jednom zakonu

Ministarstvo finansija Srbije počelo je pripremu zakona u kojem će biti objedinjene sve naknade za korišćenje javnih dobara i radna verzija bi trebalo da bude završena u roku od šest meseci, izjavila je danas predstavnica Ministarstva finansija Srbije Dragana Mladenović.

Na konferenciji Danas konferens centra, Dragana Mladenović je rekla da će zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara biti predviđeni i mehanizmi kontrole i naplate.

"U zakonu će na jednom mestu biti navedeni visina naknada, osnovica naplate, obveznici i pripadnost prihoda, tako da će investitori imati neku vrstu registra naknada", rekla je Mladenovićeva koja je rukovodilac Grupe za takse i naknade Ministarstva finansija Srbije.

Mladenović je rekla i da su trenutno naknade određene različitim zakonima i podzakonskim aktima, a da će se novim zakonom to pitanje sistematski urediti.

"Povećaće se predvidivost poslovanja jer će biti određena visina naknada, odnosno elementi za njihovo određivanje, a povećaće se i racionalnost korišćenja javnih dobara", rekla je ona i dodala da će tim zakonom biti obuhvaćena i rudna renta.

Direktor rudarske konsultantske kuće Teragold Dragan Milošević rekao je da je, po raspoloživim podacima, prihod budžeta Srbije od rudne rente u proseku oko 3,5 milijarde dinara, ali je ukazao da se postoji problem nelegalnog vađenja mineralnih sirovina zbog kojeg država gubi prihode.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.