AAA

EKONOMIJA | 23.09.2016 15:00 > 23.09 15:15

Srbija za sada gubi 15 miliona evra iz IPARD fondova

Srbija je iz Brisela obaveštena da za sada ne ispunjava uslove za korišćenje pretpristupnih fondova za poljoprivredu IPARD, potvrdjeno je danas agenciji Beta u Vladi Srbije i u Delegaciji EU u Srbiji. 

Procena da Srbija još nije spremna za korišćenje IPARD fondova doneta je na osnovu posete revizora Evropske komisije Srbiji krajem maja, a dokument je dostavljen i Vladi Srbije i u njemu su istaknute sve slabosti koje je još potrebno ispraviti da bi taj novac mogao da se koristi, navode za EurAktiv u Delegaciji EU.

"IPARD mehanizam je osmišljen na takav način da se novac okvirno namenjuje za odredjenu godinu i može se koristiti u naredne tri godine. Budući da su prva sredstva iz IPARD-a namenjena za 2015, ona će ostati na raspolaganju do kraja 2018. godine", navode u Delegaciji.
Izvor Bete u Vladi Srbije navodi da nedovoljna razvijenost kapaciteta Uprave za agrarna plaćanja nije jedina manjkavost koju će Srbija morati da ispravi, navodi izvor Bete. 

Za ovu godinu iz IPARD fondova bilo je predvidjeno 15 miliona evra, a kada počnu fondovi da se koriste iznos se povećava iz godine u godinu tako da za ceo sedmogodišnji period, na koliko se sredstva EU programiraju, može da dostigne 175 miliona evra. 
Uslov za korišćenje IPARD sredstava bio je da Srbija preuzme nadležnost za procedure za trošenje fondova kroz takozvani decentralizovani sistem i da se Uprava za agrarna plaćanja osposobi i pojačaju njeni kapaciteti.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović najavio je 15. septembra da će u Upravi za agrarna plaćanja u naredna dva meseca biti zaposleni potrebni kadrovi, ali poznavaoci prilika Beti su preneli da je potrebno i da se ti ljudi dodatno osposobe za ovaj specifičan posao, kao i da se rad uhoda. 

Početkom ove godine najavljeno je da će tokom godine Srbija dobiti akreditaciju za IPARD i da će biti raspisan prvi poziv za korišćenje novca za poljoprivredu. Tada je objašnjeno i da je prve godine na raspolaganju 15 miliona evra, dok se svake sledeće godine iznos može povećati za pet miliona.  Srbija je 2014. dobila akreditaciju za takozvani decentralizovani sistem korišćenja novca EU, a on se prvi put primenjuje na delu projekata iz IPA fondova za 2013. godinu, koji se i dalje sprovode. 

Decentralizovani sistem konkretno znači da srpske vlasti od Evropske komisije preuzimaju odgovornost za procedure, poput tendera i drugih postupaka za korišćenje novca.

Za korišćenje IPARD fondova je medjutim potrebna posebna akreditacija. 


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.