AAA

EKONOMIJA | 21.10.2016 14:05

Potpisan sporazum o izgradnji fabrike u Kruševcu

Nemačka kompanija za proizvodnju kablova za auto-industriju "Kromberg i Šubert" (Kromberg & Schubert) potpisala je danas s Vladom Srbije i Gradskom upravom Kruševca sporazum o izgradnji svoje fabrike u tom gradu.

Vlada je za tu investiciju od oko 29 miliona evra dala podsticaje u vrednosti 9,5 miliona evra.

U fabrici, koja bi trebalo da počne da radi iduće godine, biće zaposleneo 2.500 radnika, a kasnije još 1.500.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da su i druge zemlje nemačkoj kompaniji nudile podsticaje, ali da je on ponudio za pet odsto povoljnije uslove.

"Srbija je pobedila konkurenciju i opet će za 10 odsto ponuditi bolje uslove od zemalja u regionu ako Kromberg i Šubert odlučli da otvori još neku fabriku u Srbiji", rekao je Vučić i pozvao vlasnika te kompanije da razmilisli o otvaranju pogona u Kraljevu, Kragujevca ili Jagodini.

Ugovor o dodeli podsticaja za izgradnju fabrike kompanije Kromberg i Šubert u Kruševcu potpisali su ministar privrede Goran Knežević i vlasnik kompanije Hans Oto Kromberg, a Memorandum o ulaganju u Kruševac gradonačelnik tog grada Dragi Nestorović i predstavnici kompanije.

Grad Kruševac je za izgradnju fabrike obezbedio parcelu od 6,2 hektara na lokaciji Konjički klub na Starom aerodromu i obezbedio prateću infrastrukturu, neophodne priključke za početak gradnje, realizaciju projekta i početak rada budućih postrojenja.
 
Kako je navedeno pismu o namerama, koje je investitor uputio Gradu, u prvoj fazi gradiće se 18.000 kvadrata proizvodnog pogona i 3.000 kvadrata za administraciju, a tokom pet godina, koliko traje prva faza, biće uposleno 2.500 radnika, a u drugoj fazi još 1.500 radnika.

Kromberg  i Šubert je porodična kompanija koja se bavi automobilskim komponentama, a vodeći je globalni dobavljač žičnih sistema, kablova i proizvoda tehnologije brizganja. Zapošljava više od 38.000 radnika na više od 30 mesta u svetu.Produkciju sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podrzanom medijskom projektu nuzno ne izrazavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.