AAA

EKONOMIJA | 13.01.2017 16:20 > 13.01 16:36

Moguća izmena sporazuma Srbije i Rusije

Izmena gasnog sporazuma Srbije i Rusije kako bi se uskladio sa evropskim propisima ne bi trebalo da bude problem jer Rusija tim pravilima već prilagodjava poslovanje širom Evrope, rečeno je danas EurAktivu u Sekretarijatu Energetske zajednice.

"Zahtev za pregovore o promeni sporazuma ne bi bio iznenadjenje i moglo bi mu se izaći u susret. Nema razloga da se misli da bi taj zahtev bio odbijen", izjavio je zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice Dirk Bušle (Buschle) povodom preliminarnog postupka pokrenutog protiv Srbije zbog jedne odredbe Sporazuma o isporuci prirodnog gasa izmedju Srbije i Rusije.

Dodao je da je Sekretarijat EZ spreman da pruži podršku vladi u pregovorima.

Energetska zajednica 12. januara je pokrenula preliminarni postupak protiv Srbije zbog neuskladjenosti sporazuma sa pravilima Energetske zajednice, a Srbiji je ostavljeno dva meseca da reaguje na navode o neuskladjenosti.

Ministarstvo rudarstva i energetike danas je saopštilo da će "u saradnji sa svim relevantnim institucijama Republike Srbije, u navedenom roku, detaljno razmotriti navode i blagovremeno dostaviti odgovor Sekretarijatu Energetske zajednice".

Postupak se odnosi na stav tri člana 4 Sporazuma o isporukama prirodnog gasa iz Rusije u Srbiju u kojem se navodi da je "prirodni gas koji se isporučuje u Republiku Srbiju na osnovu ovog sporazuma namenjen za korišćenje na tržištu Republike Srbije".

Bušle ističe da u EZ tu odredbu smatraju klauzulom o destinaciji, čiji smisao je da aktivnosti uvoznika ograniče na jednu teritoriju, čime se sprečava konkurencija.

Na pitanje zašto se čekalo nekoliko godina od sklapanja sporazuma do postupka, rekao je da Srbija nije konsultovala Sekretarijat EZ prilikom sklapanja sporazuma sa Rusijom, kao i da je Sekretarijat u izveštajima o primeni propisa koji važe u EZ u više navrata ukazivao na ovaj problem.

"Zašto postupak baš sada? Danas je integracija tržišta gasa došla u vrh prioriteta, kako u regionu tako i u EU. Klauzule o destinaciji, čiji cilj je da se spreči takva integracija, nisu se mogle tolerisati ni 2012, a sada još manje", navodi se u odgovoru dostavljenom EurAktivu.

Bušle je dodao da su te klauzule "relikt prošlog vremena" kada su "dominantni dobavljači mogli da dele evropsko tržište gasa po svojoj volji, i uglavnom su ukinuti u ostatku Evrope".

EZ, koja okuplja zemlje regiona, EU, Ukrajinu i Moldaviju, ne bi trebalo da bude mesto gde evropska gasna integracija tavori, navodi Bušle.

Dodaje i da je postupanje ove organizacije "u skladu sa nedavnim naporima i delovanjem prema drugim zemljama Energetske zajednice, poput Ukrajine".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.