AAA

EKONOMIJA | 07.03.2017 10:45

Dević: Vučić vrši pritisak na sud zbog afere ATP Vojvodina

Investitor preduzeća ATP Vojvodina Ilija Dević optužio je danas predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da "direktno iz svog kabineta upravlja i vrši pritisak na sve sudske sporove" u vezi sa aferom ATP Vojvodina.

Dević je u otvorenom pismu optužio Vučića da je na sednici Predsedništva Srpske napredne stranke "zabranio" davanje izjava u vezi sa aferom ATP Vojvodina, i to nakon što je to preduzeće dobilo pravosnažnu, izvršnu sudsku presudu u januaru 2013. godine, vrednu oko 14 miliona evra, kojom je moglo da izadje iz stečaja i nastavi poslovanje.
"Gospodine Vučiću, odlično znate da je pravosnažnom izvršnom sudskom presudom utvrdjeno da gradske i republičke vlasti nisu ispoštovale svoje obaveze iz ugovora i da su odgovorne za višemilionsku štetu nanetu preduzeću. Da li svojim potezima štitite nosioce javnih funkcija ili ih ucenjujete predmetom u kome su jedini ulog moj kapital koji sam sticao punih 35 godina i sudbina više od 500 radnika koji su nakon stečaja preduzeća ostali bez posla", upitao je Dević.

Optužio je Vučića da posle svake posete zvaničnika Evropskog parlamenta, Evropske komisije i Direktorata Evropske komisije, koji se interesuju za slučaj ATP Vojvodina, preko svojih poluga vlasti pojačava pritisak na njega i njegovu porodicu.

"Gospodine Vučiću, svoj kapital sam stekao kao privatnik do 1990. godine, u SFR Jugoslaviji, a ne u nekoj od pljačkaških privatizacija. Tokom vašeg mandata navodno su otvorene istrage protiv onih koji su opljačkali Srbiju, ali nikom od njih ne fali dlaka s glave i oni sada uspešno saradjuju sa vašim rodjenim bratom i ljudima od vašeg poverenja", naveo je Dević.

U okviru 24 sporne privatizacije, Evropska komisija je prema izveštajima Saveta za borbu protiv korupcije i uvidom u kompletnu dokumentaciju ATP Vojvodine, utvrdila da je to jedini slučaj u kome je oštećen investitor a ne država Srbija.

Dević je naveo da je u preduzeće ATP Vojvodina uložio 30 miliona evra, te da je uz postojećih 300 zaposlio još 200 novih radnika, a po okončanju druge faze gradnje tu je, kako je objasnio, trebalo da radi 1.200 zaposlenih.

"Iako je reč o najvećoj domaćoj investiciji, od države nisam dobio nikakvu subvenciju, koje se inače daju stranim ulagačima", kazao je Dević.

On je dodao da, umesto da razvija posao, već 10 godina vodi sudske postupke jer gradske vlasti u Novom Sadu nakon što je izgradio novu medjumesnu i medjunarodnu autobusku stanicu i specijalizovani servis, nisu sprovele ugovor koji je bio temelj započete investicije, te je preduzeće otišlo u stečaj.

Na vlasti u Novom Sadu u to vreme je bila je Srpska radikalna stranka. Gradonačelnica je bila sadašnja predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, a direktor Zavoda za izgradnju grada je bio sadašnji pokrajinski premijer Igor Mirović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.