AAA

EKONOMIJA | 20.04.2017 13:55 > 20.04 14:10

Altiparmakrov: Ne menjati plan reforme penzijskog sistema Srbije

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov danas je ocenio da ne treba menjati plan reforme penzijskog sistema Srbije koji je uradjen u skladu sa evropskim propisima.

Altiparmakov je posle sastanka Fiskalnog saveta sa predstavnicima Srpske asocijacije menadžera (SAM) novinarima rekao da su propisi o uslovima penzionisanja u Srbiji iz 2014. godine dobro odmereni i da nema razloga da se menja bilo koji deo penzijske reforme.

Socijalno-ekonomski savet od Vlade Srbije traži da ukine trajno umanjenje penzija od 0,34 odsto mesečno za gradjane koji su zbog beneficiranog radnog staža otišli u penziju pre navršenih 65 godina starosti.

Umanjenje penzija zbog prevremenog odlaska u penziju propisano je izmenama Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju usvojenim 2014. godine i po tom osnovu penzija može da se umanji maksimalno 20,4 odsto.

Po rečima Altiparmakova mere štednje doprinele su fiskalnoj konsolidaciji i sada su stvoreni uslovi za "fino podešavanje" koje bi uključivalo stimulacije za privredu.

"Moguće je da se smanje porezi na rad, ali bi u tom slučaju morao da se poveća porez na dodatu vrednost (PDV)", kazao je on.

Kako je dodao, Vlada Srbije bi mogla i da se opredeli za poreske stimulacije za osnivanje malih i srednjih preduzeća, ali nikako za poreske olakšice za celu privredu.

KOMENTARI

Broj komentara : 1

sinisa21/04/2017 09:56

Ovaj samo lupa ,pa ljudi radili 40 godina i on bi da im se penzije smanje za 20%.Jel on LUD to treba da se narod zapita i zbog bovakvih stvari treba dfa se sve obustavi u Srbiji.Otimanje zaradjenog,gde je sada AV AV AV .On jedan moze da radi sta hoce .

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.