AAA

EKONOMIJA | 03.05.2017 16:15

Vratiti plate i penzije na nivo pre smanjenja, pa ih povećati

Ekonomista Ljubodrag Savić rekao je danas da plate u javnom sektoru i penzije prvo treba vratiti na nivo pre smanjenja pa ih tek tada povećavati.

On je komentarišući najavu premijera Aleksandra Vučića da će plate i penzije "značajno" biti povećane rekao da ne potcenjuje rezultate aktuelne vlade.

"Pošteno bi, medjutim, bilo da se primanja dovedu na nivo sa koga su smanjene. Sve dok se ne dovedu na taj iznos to je vraćanje oduzetog", rekao je Savić koji je profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Podsetio je da su plate u javnom sektoru i penzije smanjene od novembra 2014. godine i ocenio da je mogao da se nadje drugi način za ušede u budžetu, a ne preko smanjenja primanja gradjana.

"Tadašnja vlada koju je predvodio Aleksandar Vučić nije se potrudila da nadje prostor za uštede u prekobrojnoj birokratiji ili onima koji su zapošljavani partijskim vezama pa i nemaju jasno definisano radno mesto", rekao je Savić agenciji Beta.

Dodao je da su velika rupa u budžetu i javna preduzeća koja traže spas preko džepova gradjana, a da restrukturiranje odredjenih preduzeća traje 15 godina, umesto da je to završeno i da ona koja su zdrava već pune državnu kasu.

"Da je država efikasnija mogla je da obezbedi veće prihode u budžetu na sve te načine, a ne a posegne za najjednostavnijim rešenjem  -  smanjenjem plata i penzija", rekao je Savić.

On je ocenio da "ova vlada radi bolje nego prethodne, ali da i dalje ima mnogo mogućnosti da se poveća efikasnost, na primer u naplati poreza i doprinosa".

"Iako su prihodi u budžetu narasli od naplate poreza i doprinosa procenjuje se da je siva ekonomija oko 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)", rekao je Savić.

On je dodao da to znači da državna kasa zbog nelegalnog poslovanja godišnje gubi oko deset milijardi evra.

"Treba staviti prst na čelo i oslanjati se na ekonomske mere", rekao je Savić.


KOMENTARI

Broj komentara : 3

Slobodanka04/05/2017 08:08

Prvi put da neko kaze da su ova tzv. povecanja, vracanje (na kasicicu) onog sto je oduzeto. Samo, bojim se da prof. Savic nece jos dugo biti profesor na Ek. fakultetu.

Dr Miggyy 03/05/2017 20:03

Koji lopov vratio ono što je oteo ili ukrao, ako ne mora. To bi trebalo da važi i za otete penzije i plate, prvo vratiti plate i penzije na nivo pre smanjenja i uskladiti sa promenama po zamrznutim zakonima, pa ih povećavati. Pretpostavljam da je ono što je oteto “pojela maca”, jedina nada ostaje sud u Strazburu, jer je naše sudstvo ispolitizirano i ne služi nameni, služi nakaradnoj i nenarodnoj politici.

Radomir03/05/2017 19:46

Red bi bio prvo vratiti oteto.

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.