AAA

EKONOMIJA | 10.05.2017 09:10 > 10.05 09:33

Toplani u Nišu kredit Nemačke razvojne banke od pet miliona evra

Gradska toplana u Nišu podići će od Nemačke razvojne banke KfW kredit od pet miliona evra za realizaciju pete faze revitalizacije sistema daljinskog grejanja.

Pomoćnik sekretara Sekretarijata za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj Hranislav Djordjević istakao je da se radi o pozajmici sa izuzetno povoljnim kreditnim uslovima, izmedju ostalog i sa grejs periodom od pet godina i rokom otplate od 15 godina.

"Gradska toplana predložila je da pomenutim iznosom bude realizovano devet projekata koji bi značajno smanjili gubitke u toplotnoj energiji i troškove grejanja, i smanjili emisiju štetnih gasova", kazao je Djordjević.

Prema njegovim rečima pozajmicom od nemačke razvojne banke gradiće se tri gasne kotlarnice, a jednom od njih bila bi zamenjena postojeća kotlarnica na mazut na Prirodno-matematičkom fakultetu.

"Novac bi bio iskorišćen i za razdvajanje podstanica koje sada mere potrošnju toplotne energije za po tri ili četiri stambene zgrade. Svaki objekat dobio bi svoju podstanicu", istakao je Djordjević.

Od ukupnog iznosa pozajmice, dodao je Djordjević, milion i po evra biće iskorišćeno za zamenu šest kilometara dugog toplovoda u gradu starog skoro 40 godina.

"Za uvodjenje daljinskog nadzora i optimizaciju sistema daljinskog grejanja bilo bi utrošeno 1,3 miliona evra, a za smanjenje misije azotnih oksida u izduvnim gasovima toplane "Krivi vir" 550.000 evra", naveo je Djordjević.

On je rekao da će Gradska toplana dobijenim sredstvima graditi magistralni toplovod sa pripadajućim podstanicama do Ekonomske i Trgovačke škole i do Ekonomskog i Pravnog fakulteta.

Prema Djordjevićevim rečima, projekat kojim je Toplana konkurisala kod nemačke razvojne banke počeće naredne godine, a rok za realizaciju je pet godina.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.