AAA

EKONOMIJA | 16.05.2017 12:50 > 16.05 14:04

Vučić razgovarao sa predsednikom i premijerom Kine (VIDEO)


Premijer Aleksandar Vučić u razgovoru s kineskim premijerom Li Kećangom u Pekingu rekao je danas da su gotovo svi projekti koje je Srbija potpisala u poslednjih godinu dana, projekti potpisani s kineskim kompanijama i zamolio za pomoć oko RTB Bor, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vučić je pozvao Lija da u decembru, tokom boravka u Madjarskoj na sastanku CEEZ 16+1, dodje na granicu Srbije i Madjarske i da s madjarskim premijerom Viktorom Orbanom otvori radove na jednoj od ključnih putnih komunikacija pruge Beograd-Budimpešta.

Premijer je rekao da je Srbija s velikom radošću prihvatila učešće u projektu "Jedan pojas, jedan put" jer je on, kako je naveo, "najznačajnije mesto za rešavanje ne samo problema putne, železničke i aerodromske infrastrukture već put kojim se rešava odnos mira i budućnosti, gde drugačiji narodi, druge religije, mogu da se razumeju i da žive zajedno".

Li je rekao da su Srbija i Kina prijatelji koji se oslanjaju i veruju jedni drugima, navodi se u saopštenju.

"Nadam se da će naša saradnja doneti i ekonomsku dobit narodima naših država. Nadam se da možemo da proširimo oblasti saradnje. Do sada smo imali uspeha u svemu što smo zajedno radili", rekao je Li.

Kineski premijer je rekao da je srpska strana veoma brzo napredovala u pripremnim radovima oko brze pruge Beograd-Budimpešta i zahvalio Vučiću na pozivu da prisustvuje početku radova.

Vučić je Lija zamolio i za pomoć oko uspostavljanja direktne avio-linije za Beograd, na šta je Li rekao da je direktna linija sada moguća, jer je saradnja dve zemlje jača i razmena ljudi je veća, tako da bi taj let bio veoma koristan.

Predsednik Vučić razgovarao je danas u Pekingu i sa kineskim predsednikom Si Djinpingom kojeg je zamolio ga da pomogne u uspostavljanju direktne avio linije i u funkcionisanju RTB Bor.

Kako je saopštila Vlada Srbije, Vučić je kineskog predsednika obavestio o rezultatima rada Železare Smederevo i zahvalio mu na pomoći oko realizacije tog sporazuma sa Kompanijom Hestil.

Predsednik Si je zahvalio na konkretnim predlozima za nove vidove saradnje sa Srbijom, naročito iz oblasti poljoprivrede, avio saobraćaja i energetike, istakavši da infrastrukturni projekti imaju prioritet u saradnji dveju zemalja.

"Ohrabriću i podržaću razgovore oko uspostavljanja direktne linije", zaključio je predsednik Si i naglasio da će to pomoći većoj turističkoj razmeni.

On je istakao da prijatelji koji dolaze izdaleka čine da jedna država brže napreduje i još jednom čestitao premijeru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima.

"Pod vašim rukovodstvom Srbija će ekonomski i politički još brže napredovati. Vi ste doprineli dobrim odnosima naše dve zemlje. Naša bilateralna saradnja je na najvišem nivou trenutno. Spreman sam da radimo zajedno na učvršćivanju odnosa i strateškog partnerstva naše dve zemlje", zaključio je predsednik Si.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.