AAA

EKONOMIJA | 17.05.2017 16:40 > 17.05 17:35

'Smanjenje keša u plaćanju jedna od mera u borbi protiv sive ekonomije'

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je danas da će smanjenje učešća gotovog novca (keša) u prometu biti jedna od važnih mera u borbi protiv sive ekonomije.

On je posle sastanka Koordinacionog tela Vlade Srbije zaduženog za borbu protiv sive ekonomije rekao da su dobri dosadašnji učinci tog tela i da je cilj da se siva ekonomija svede na 15 do 20 odsto udela u bruto domaćem proizvodu.

Vlada Srbije će, po rečima Vujovića, tek sredinom oktobra, kada budu poznati svi prihodi i rashodi budžeta za ovu godinu, moći da odlučuje o eventualnom smanjenju poreza i doprinosa, koje privrednici navode kao jedan od uzroka sive ekonomije.

"Porezi i doprinosi će moći da se smanje kada se stabilizuju prihodi", rekao je Vujović i dodao da će biti nastavljene sve aktivnosti koje su doprinosile smanjenju sive ekonomije, kao što je i nagradna igra "Uzmi račun i pobedi".

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Branabić je kazala da Vlada Srbije, privreda i gradjani zajedno rade u borbi protiv sive ekonomije.

"Nedavno istraživanje je pokazalo da je 94 odsto gradjana podržava Vladu u borbi protiv sive ekonomije", istakla je ministarka.

Navela je da u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi" učestvovalo 40 odsto gradjana, što je četiri puta bolje nego u Slovačkoj čiji je model primenjen u Srbiji, i da je stiglo 85 miliona računa.

"U prvom kvartalu ove godine promet preko fiskalnih kasa povećan je ukupno za 7,64 odsto, a najviše u prometu nekretnina 30,18 odsto, komunikacijama 22,10 odsto, saobraćaju 13,21 odsto i u trgovini 7,54 odsto", rekla je Brnabić.

Ministar rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je inspekcija od januara do aprila ove godine registrovala 8.065 radnika na crno, od kojih su poslodavci po nalogu inspekcije zaposlili 7.579 radnika.

"Inspekcija rada će nastavi kontrole, ali će ove godine biti donet i zakon o radu preko agencija i zakon o sezonskom radu", rekao je Vulin.

Dodao je da se procenjuje da u poljoprivredi radi 300.000 neprijavljenih radnika.

Predsednik Saveza za fer konkurenciju Goran Pitić istakao je da privreda podržava sve napore da se suzbije siva ekonomija i da se obezbede konkurentni uslovi.

Istakao je da će jedna od mera biti standardizacija analiza rizika, kao i unapredjenje fiskalnog sistema i uredjenje parafisklanih nameta.

"Od oko 400 nameta, oko 250 su parafiskalni nameti, zbog čega će se izraditi registar nameta", rekao je on i najavio da će Savez raditi istarživanje o obimu sive ekonomije, pošto je poslednje radjeno još 2010. godine.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.