AAA

EKONOMIJA | 18.05.2017 15:40 > 18.05 16:00

Ministar najavio sastanak o osiguranju poljoprivrednika od nepogoda


Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović najavio je danas da će u narednih 15 dana biti održan sastanak sa udruženjima osiguravača, kako bi se pomoglo poljoprivrednicima u zaštiti od nepredvidjenih problema.

Kako je kazao, osiguranje od elementarnih nepogoda i osiguranje poljoprivrednika će biti jedna od važnijih stvari kojima će se ministarstvo baviti, jer mali broj poljoprivrednih proizvodjača u Srbiji ima "posebno osiguranje".

"Dakle, ne pričamo o klasičnim oblicima osiguranja. Jako mali broj ljudi se osiguravao od mraza ili snega, zato ćemo imati sastanak i sa udruženjem osiguravača", rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoje prostori koji apsolutno nisu obuhvaćeni osiguranjem, pa će se govoriti i o tome kako da se u njima dodje do proizvodjača i da im se pomogne.

On je objasnio i da postoje prostori koji se oslanjaju na reku Drinu, a u kojima ima poljoprivredne proizvodnje, te da je njima zbog specifičnog položaja potreban "viši nivo zaštite".

"Primer je da smo imali nedavno 438 ispaljenih protivgradnih raketa na prostoru Valjeva i Ljubovije. Mi smo odbranili ceo prostor iza njih, ali prostori ispred nismo mogli, jer bi morali da branimo prostor u Republici Srpskoj", objasnio je Nedimović.

Kako je rekao, sada je dogovoreno sa RS kako će se braniti ta područja, ali su u pitanju procesi, koji se ne dešavaju preko noći.

"Imali smo sporazum o tome koji je podrazumevao tehničku razmenu. Ako obezbedimo bolju protivgradni zaštitu i osiguranje, onda ćemo imati i manje nezadovoljastvo poljoprivrednika", rekao je Nedimović.

Kako je kazao, otvaranje tržišta u Kini pomoći će i stočarstvo u Srbiji, ali je dodao da stočari moraju da znaju da Ministarstvo ima dva alata kojima ih trenutno pomažu – politika upravljanja poljoprivrednim zemljištem i finansijske alate.

"Moramo napraviti fino podašavanje ova dva alata. U cetralnoj Srbiji stočari nemaju na raspolaganju državno poljoprivredno zemljište za uzgajanje hrane za stoku, i njima moramo mnogo više da pomognemo", objasnio je Nedimović.

Skrenuo je pažnju i mladima na konkurs za podsticaj mladim poljoprivrednicma, kojim će ove godine biti postavljeni "kvalitetni temelji za buduće vreme".

"Mi ćemo ove godine podeliti oko 200 do 300 grantova za mlade, u zavisnosti od zahteva. Ovo je pilot projekat, do sada ovakvih projekata nije bilo u Srbiji", dodao je on.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.