AAA

EKONOMIJA | 19.05.2017 14:10 > 19.05 14:23

Poslanik DJB o rastu državnih garancija na kredite i EPS

Poslanik pokreta "Dosta je bilo" u Skupštini Srbije Dušan Pavlović rekao je danas da rastu aktivirane garancije koje je izdala država Srbija pa je njihova vrednost 2012. godine bila 3,7 milijardi dinara, a 2016. godine 39,1 milijardu dinara.

On je na sednici Skupštine Srbije gde u raspravi o davanju državnih garancija za dva kredita Elektorprivredi Srbije i Elektromreži Srbije rekao da je Vlada Srbije najavila pre godinu-dve da neće više davati garancije za kredite.

"Kada se gledaju prihodi EPS-a, oni su isti a dugovi su sve veći", rekao je Pavlović.

U EPS-u je, kako je rekao, bivši direktor smanjen "jer je kupio dva automobila preko plana, ali ne i zato što je išao u kockarnicu i doveden je sadašnji (Milorad Grečić) koji ima neubedljivu biografiju i kvalifikacije".

"I na njega je premijer Vučić bio ljut zbog dugova EPS-a ali ga nije smenio, a sada tražite da odobrimo državne garancije za takve firme", rekao je Pavlović.

Dodao je da Vlada ubuduće, kada traži garanciju za kredite, ponudi i informaciju kako posluju te firme.

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da su kriterijumi za davanje garancija za kredite pooštreni i da se više ne daju za obrtna sredstva već samo razvojne projekte.

"Znamo da postoji opasnost da se ti dugovi preliju na budžet i zato su kriterijumi oštriji prilikom odobravanja garancija", rekao je Vujović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.