AAA

EKONOMIJA | 19.05.2017 16:35 > 19.05 17:00

Elektronskim šalterom do upisa u katastar za samo tri dana

Ispravnost dokumentacije koju gradjani i privreda ubuduće budu podnosili katastru radi upisa prava proveravaće javni beležnici, a ne službenici katastra, te će postupak biti efikasniji predvidjeno je radnom verzijom novog zakona o upisima u katastar, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

O tom zakonu danas se diskutovalo na okruglom stolu u Palati Srbija, u organizaciji Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, NALED, USAID Projekta za bolje uslove poslovanja i Republičkog geodetskog zavoda. Ova novina, kako je ocenjeno, uvodi se jer provera dokumentacije ne bi ni trebalo da bude posao službenika katastra, već onih koji su za to najstručniji, a taj princip već je uspešno dokazan u reformi izdavanja gradjevinskih dozvola.

Službe katastra biće rasterećene posla jer već sada imaju 24.000 nerešenih žalbi gradjana i preduzeća. 

"Novim zakonom želimo da ubrzamo postupak upisa i zato uvodimo elektronski šalter za razmenu dokumentacije između službe za katastar i profesionalnih korisnika javnih beležnika, javnih izvršitelja, sudova i ostalih koji će biti određeni u skladu sa sektorskim propisima i podzakonskim aktom", izjavila je državna sekretarka Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović.

Javni beležnici će dokumentaciju koju overe, kao što je  kupoprodajni ugovor za nekretninu, a koja predstavlja pravni osnov za upis u katastar nepokretnosti, dostavljati službi katastra po službenoj dužnosti, preko e-šaltera u roku od 24 sata.

"Umesto tri-četiri odlaska na šalter, nacrtom zakona predvidja se da će gradjani samo jednim odlaskom kod javnog beležnika završiti i overu ugovora i upis svojine. Osim smanjenja broja postupaka skratiće se i rokovi što će gradjanima olakšati upis prava, ali i dodatno našu zemlju unaprediti na medjunarodnim listama konkurentnosti kao što je Doing business lista Svetske banke," istakla je direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.