AAA

EKONOMIJA | 12.06.2017 14:20 > 12.06 14:29

Kompanija Nelt tvrdi da joj je konfiskovana imovina na prostoru Beograda na vodi

Kompanija Nelt danas je saopštila da joj je bez naknade konfiskovan skladišni prostor na lokaciji gde se realizuje projekat Beograd na vodi.

Objekat te kompanije u Travničkoj ulici je, kako je navedeno, u petak, 9. juna konfiskovan, a u toku je njegovo rušenje.

"Postupak oduzimanja naše imovine, iako formalno pravno sproveden kao postupak eksproprijacije, faktički je postupak konfiskacije, s obzirom da je privatna imovina oduzeta bez naknade, u ime i za račun drugog pravnog lica pod formom javnog interesa", piše u saopštenju Nelta.

Objašnjeno je da je Zakon o utvrdjivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja gradjevinske dozvole radi realizacije projekta Beograd na vodi, leks specijalis, donet u vreme kada je Republika Srbija kao korisnik eksproprijacije, bila jedini osnivač i vlasnik preduzeća Beograd na vodi sa 100 odsto državnim kapitalom, a da je rešenje o eksproprijaciji imovine Nelta doneto posle 21. avgusta 2015. godine, u vreme kada je Republika Srbija bila manjinski vlasnik tog preduzeća sa 32 odsto udela.

Dodaje se da se od tog datuma radi isključivo o privatnom interesu firme BWCI iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao većinskom vlasniku preduzeća Beograd na vodi.

"Upozoravamo javnost da je na ovaj način sprovedena faktička konfiskacija naše imovine, odnosno oduzimanje iste bez naknade od strane države, što ukazuje da živimo u vremenima za koja smo mislili da su daleko iza nas, i da privatna svojina nije temelj našeg pravnog poretka i državnog uredjenja", navodi se u saopštenju Nelta.

Nelt se bavi distribucijom proizvoda, logistikom i marketingom i vlasnik je mesne industrije Neoplanta i Javnih skladišta Subotica. U Srbiji posluje 25 godina i zapošljava 1.700 ljudi, a partner je najvećim stranim i domaćim kompanijama.

KOMENTARI

Broj komentara : 1

Makrijan13/06/2017 18:14

Vlasnici kompanije "Nelt" su poslednji ljudi u Srbiji koji bi smeli da se oglašavaju povodom nekakve "konfiskacije" i pokrenu ovako nešto. Bilo bi dobro da vlast organizuje ispitivanje načina na koji su policajci i DB-ovci Šaponjić/Sočanac stekli ogromnu imovinu, ispitati zakonitost i zloupotrebe. I to od tzv."početnog kapitala" pa sve do danas.

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.