AAA

EKONOMIJA | 18.06.2017 14:40

Ministarstvo građevinarstva: Kasni projekat za koji Ministarstvo finasija nije završilo proceduru

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije saopštilo je danas da je do polovine juna na 30 projekata čiju realizaciju kontroliše povučeno oko 51 odsto planiranih sredstava, a da se u narednim mesecima očekuje još bolji rezultat, jer je gradjevinska sezona u punom jeku. "Izvršenje budžeta kojima upravlja Ministarstvo je na nivou od 49 odsto za investicije iz republičkog budžeta i 53 odsto kad je reč o projekima koji se finansiraju iz kredita. Posebno je važno da izvedeni radovi na terenu u potpunosti prate finansijsku realizaciju budući da su javna preduzeća, kao uslov za isplatu subvencija, u obavezi da Ministarstvu dostavljaju mesečne izveštaje o povlačenju kredita i realizaciji projekata", navodi se u saopštenju. 

Ministarstvo je podsetilo da je obaveza takvog izveštavanja prvi put uvedena u januaru i da je upravo zahvaljujući dobroj organizaciji Ministarstva, primenjen i nov način upravljanja projektima, zahvaljujući kojem je u prethodne tri godine izgradjeno 200 kilometara autoputevaa i skoro 300 mostova. 

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je ranije da je Srbije potrošila sedam milijardi dinara manje sredstava od planiranih investicija u prvih pet meseci i da odgovor zbog čega je tako treba tražiti u preduzećima Koridori Srbije. 

On je rekao da to nije dobro, jer se tu ne radi o uštedi, kao što bi to moglo da izgleda nekom ko je neupućen, već o neispunjenju plana. 

"Da smo sve planirane investicije ostvarili uz sedam milijardi manje troška, onda bismo uštedeli", rekao je Vujović i dodao da put koji nije izgradjen ne daje nikakve pozitivne rezultate. 

Ministarstvo, medjutim, ukazuje da tokom zime nema radova pa samim tim ni trošenja budžeta za kapitalne investicije, zbog čega se realizacija rashoda za kapitalne investicije ne može sagledati na osnovu podataka za nekoliko meseci, već se mora posmatrati na godišnjem nivou. 

"Jedini projekti iz resora Ministarstva koji nisu još počeli sa realizacijom su izgradnja novih 19,5 kilometara obilaznice oko Beograda i modernizacija deonice Beograd-Stara Pazova, kao deo projekta izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta. Za prugu Beograd Stara Pazova ugovor o finansiranju potpisan je polovinom maja i početak radova očekuje se do kraja ove godine, dok je planirani početak radova na obilaznici odložen jer Ministarstvo finansija nije završilo proceduru u vezi sa dobijanjem zajma kod kineske 'Eksim' banke za taj projekat", dodaje se u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.