AAA

EKONOMIJA | 26.06.2017 12:45 > 26.06 14:31

Štrajk upozorenja u Fijatu zbog nezadovoljstva radnika

U krugu fabrike Fijat krajsler automobili Srbija (FCA) u Kragujevcu danas je održan drugi jednočasovni štrajk upozorenja radnika iz proizvodnje, koji traže veće plate i bolje uslove rada.

Učestvovali su radnici iz prozvodnje (plave kragne) iz prve smene, ali su im se oko 13.00 pridružili i radnici iz druge smene.

Procena sindikata je da je bilo više od 1.000 radnika na tom protestu, koji je trajao od 12.30 do 13.30, a radnicima su se obratili predstavnici sindikata fabrike. Prethodni štrajk održan je u petak.

Kako Beta nezvanično saznaje, počeli su pregovori predstavnika poslovodstva i sindikata, a ako dogovor ne bude postignut, sindikati su najavili da će sutra u 6.00 časova početi generalni štrajk.

Odluka o štrajku je doneta na sednici Skupšine Samostalnog sindikata FCA 19. juna posle diskusije koja je vodjena zbog nezadovoljstva radnika uslovima i započetih pregovora sa poslovodnim rukovodstvom FCA.

U obaveštenju o štrajku su četiri zahteva, medju kojima je povećanje osnovne zarade zaposlenih na 45.000 dinara.

Zahteva se i novi način organizacije proizvodnje ili prijem novih radnika na zameni odsutnih koji su na dužim bolovanjima, da bi se rastereto radnik koji sada obavlja i po tri posla.

Zahteva se naknada za dodatne troškove koje ima radnik zbog dolaska na posao van standardnog radnog vremena kada nema javnog prevoza, odnosno pre pet časova ujutro ili posle 22 časa.
Medju zahtevima je i isplata i uvećanje bonusa za 2017. i 2018. godinu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.