AAA

EKONOMIJA | 30.06.2017 14:15 > 30.06 15:41

Krkobabić u Beogradu otvorio Prvi sajam zadrugarstva u Srbiji (VIDEO)


Ministar bez portelja u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić otvorio je danas u centru Beograda Prvi sajam zadrugarstva u Srbiji.

Ocenio je da Srbija da bi sačuvala sela mora da formira nove zadruge i sačuva stare.

Sajam se organizuje povodom Medjunarodnog dana zadrugarstva, 1. jula, a zadrugari iz Srbije izlažu proizvode od poljoprivrednih i zanatskih, do umetničkih. Krkobabić je na otvaranju sajma pod nazivom "Zadruge – budućnost privrednog i ekonomskog razvoja" rekao da je oko 30 izlagača na Trgu Republike u Beogradu podržava oživljavanje zadruga.

"Ovo je bitka za spas srpskog sela. Podsticaji u iznosu od 25 miliona evra koji će biti izdvojeni u naredne tri godine za obnovu postojećih i formiranje novih zadruga su tek početak", istakao je Krkobabić.

On je dodao da se u to "kreće odlučno", i da se time "otvara nova etapa u zadrugarstvu".

"Drago mi je da sam čuo da novi predsednik Vlade (Ana Brnabić) u svom ekspozeu potencira razvoj zadruga i da se okreće selu i ruralnim područjima", kazao je Krkobabić.

On je dodao da su ključna dva provlema usitnjen posed i pražnjenje sela.

"Novac će ići za opremu, za višegodišnje zasade, za mlekare, sušare, mlinove, hladjače, za ono što muči malinare ali i paore u Vojvodini", naveo je Krkobabić.

Kako je rekao, važno je da u selima postoji infrastruktura, pošta, ambulanta, škola, kao i da se razmišlja o novim agrarnim reformama o podeli državne zemlje mladim pojloprivrednicima sa obavezom da je obradjuju.

Najavio je da će sledeće godine biti pokrenuto formiranje složenih zadruga.

"Objedinićemo osnovne zadruge po horizontali i vertikali i razmišljamo da cifre podsticaja treba da budu i veće, od oko 500.000 do milion evra", istakao je Krkobabić.

Predsednik Odbora SANU za selo Dragan Škorić rekao je treba staviti akcenat na oživljavanje zadruga u brdsko-planinskim predelima gde su sela poluprazna.

"Treba formirati nova urbana naselja, sa svom potrebnom infrastrukturom, kako bi se i u brdskim delovima vratila sela", istakao je Škorić.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović rekao je da to okupljanje sa izuzetno dobrim povodom.

"Ovo je samo uvod u sveobuhvatne mere koje će unaprediti naše zadrugarstvo, a dobro je što svi zajednički učestvujemo", istakao je Mihailović.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov rekao je da je država na najvišem nivou počela da stimuliše osnivanje zadruga.

"Mi smo u Vojvodini posebno zadovoljni jer smo prošle godine obeležili 117 godina zadrugarstva, od kada je osnovana prva zadruga u Srbiji u Bačkom Petrovcu, a bila je treća svetu", istakao je Jovanov.

Prvi sajam zadrugarstva, koji se održava pod pokroviteljstvom javnog preduzeća "Pošta Srbije", otvoren je od devet do 17 časova na Trgu Republike u Beogradu.

Na otvaranju jednodnevnog sajma predstavilo se kulturno-umetničko društvo JP "Pošte Srbije" "Djoka Pavlović".

Dodatni video materijal sa Prvog sajma zadrugarstva možete naći OVDE.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.