AAA

EKONOMIJA | 11.07.2017 09:15 > 11.07 09:17

Orbović: Radnike niko nije udostojio razgovora

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S) Ljubisav Orbović izjavio je danas da je situacija u kragujevačkom "Fijatu" teška, da su radnici ljuti i revoltirani, a da ih niko od poslovodstva kompanije "nije udostojio razgovora".

Orbović je za Radio televiziju Srbije rekao da je stav rukovodstva "Fijata" u Kragujevcu da oni ne pregovaraju sa štrajkačima dok su u štrajku.

Kako je precizirao, zakonska regulativa je takva da su obe strane dužne da udju u pregovore, a da u kolektivnom ugovoru piše da je u roku od pet dana od početka štrajka "Fijat" dužan da udje u pregovore.

"Očito da 'Fijat' kriši zakon i ono što je potpisano", istakao je Orbović navodeći da su radnici vrlo revoltirani, nervozni, nesigurni i traže da se pregovori vode za vreme štrajka.

Prema njegovim rečima, uslovi rada su vema teški, plate niske, ljudi rade na nekoliko radnih mesta.

"To je nedopustivo. Država dotira 'Fijat' velikim parama i sve plate koje se isplate su iz odredjenih dotacija", kazao je Orbović.

On je naveo da Vlada Srbije u ovoj situaciji može da bude neko ko će da pokazuje dobru volju da pomogne jer je, kako je ocenio, ovo pitanje izmedju poslodavca i sindikata u firmi.

"Uloga vlade je da, uz poverenje prema državi, štrajkači prekinu štrajk jer je to sada pitanje višeg interesa", dodao je on.

Premijerka Ana Brnabić apelovala je juče na radnike Fijata da prekinu sa štrajkom, i garantovala da će u roku od sat kad tu odluku donesu, sesti za pregovarački sto zajedno s poslodavcima, resornim ministrima i njom, kako bi razgovarali o kolektivnim ugovorima za naredne tri godine.

Oko 2.000 proizvodnih radnika prve i druge smene u fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija juče su prihvatili odluku dva fabrička sindikata, Samostalnog i "Nezavisnosti", da ne prekinu štrajk i da neće početi pregovore dok poslodavci ne daju ponudu u vezi sa četiri zahteva štrajkača.

Predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je novinarima u Kragujevcu posle sastanka sa radnicima druge smene da radnici neće prekinuti štrajk dok od poslodavca ne dobiju ponudu za četiri zahteva, koja bi odgovarala štrajkačima.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.