AAA

EKONOMIJA | 11.07.2017 15:30 > 11.07 15:51

Predstavnici malinara Srbije, hladnjačara i države idu u Poljsku da vide cene

Predstavnici proizvodjača malina u Srbiji, hladnjačara i države putuju danas u Poljsku, da bi utvrdili cene tog voća i uporedili ih s cenama u Srbiji.

"Odlazak u Poljsku je rezultat zajedničkog dogovora proizvodjača, hladnjačara i predstavnika države koji je postignut na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić, kako bi se utvrdilo tačno stanje na tržištu malina u Poljskoj, koja je, pored Srbije, jedan od najvećih proizvodjača tog voća", rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu poljoprivrede.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predstavnici proizvodjača malina i hladnjačara dogovorili su se na  sastanku 6. jula u Beogradu da naprave radno telo koje će pratiti formiranje cena na domaćem i konkurentnim tržištima kako bi se napravio dogovor prihvatljiv za sve u Srbiji.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović izjavio je agenciji Beta da očekuje da će se posle povratka delegacije iz Poljske na sastanku u Vladi Srbije nači rešenje prihvatljivo i za proizvodjače, i za otkupljivače.

"Domaći proizodjači od otkupljivača zahtevaju otkupnu cenu od 1,83 evra ili 220 dinara za kilogram", rekao je Radović.

On je rekao da otkupljivači tvrde da su proizvodjači malina zadovoljni cenom od 130 do 140 dinara, koliko sada košta kilogram malina u Srbiji, ali da to nije tačno.

Radović je rekao da će zbog toga danas, zajedno sa proizvodjačima kupina koji su takodje nezadovoljni cenom, organizovati potpisivanje peticije, kako bi istakli da su takvi navodi hladnjačara netačni.

Rekao je da će sutra uveče zsedati Skupština Asocijacije malinara Srbije kojoj će, kako je najavljeno prisustvovati i predstavnici udruženja proizvodjača malina iz Bosne i Hercegovine (BiH) koji su takodje nezadovoljni cenom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.