AAA

EKONOMIJA | 11.07.2017 16:15

Ministarka gradjevinarstva: Srbija mnogo očekuje od sutrašnjeg samita u Trstu

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Srbija, tokom sutrašnjeg Samita zemalja Zapadnog Balkana u Trstu, potpisati ugovor o transportnoj zajednici, i iskoristiti priliku za razgovor o regionalnom ekonomskom tržištu.

Kako je saopštilo njeno ministarstvo, sa medjunarodnim finansijskim organizacijama koje učestvuju, razgovaraće se o mogućnostima za finansiranje projekata u putnoj i železničkoj infrastrukturi, i obnovi kliničkih centara u Srbiji.

"Važno je što je Srbija prisutna na ovom Samitu, gde ćemo potpisati ugovor o transportnoj zajednici i tako napraviti jedinstveno transportno tržište zemalja Zapadnog Balkana. Za Srbiju, koja se graniči s velikim brojem zemalja, veoma je važno da se povezuje. Važno nam je da gradimo puteve i modernizujemo pruge, jer to donosi više investicija i bolji život za građane Srbije. Zato smo danas ovde", rekla je Mihajlović koja je već u Trstu.

Inicijativa Srbije je, kaže Mihajlović, da se učini sve da se smanje "nefizičke barijere" da roba ne stoji satima na granici.

Potpredsednica Vlade Srbije je dodala da će se na Samitu razgovarati i o regionalnom ekonomskom tržištu i da će biti formirana regionalna privredna komora.

"To je sve bitno zbog otvaranja novih radnih mesta i novih investicija", istakla je ona.

Potpredsednica Vlade je rekla da bi na Samitu trebalo iskoristiti i prisustvo međunarodnih finansijskih institucija, dodajući da se stiglo do samog kraja razgovora sa Evropskom investicionom bankom (EIB) o finansiranju radova na pruzi Niš-Dimitrovgrad.

"To nisu razgovori samo o elektifikaciji pruge, nego i o onome o čemu se priča deset godina, a to je obilaznica oko Niša. Finalni razgovori su u Trstu, a očekujemo potpisivanje ugovora", rekla je ona.

Mihajlović je navela da je bilo razgovora i sa Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), koje su zainteresovane za finansiranje projekta izgradnje "Auto-puta mira Niš-Merdare-Priština".

"Razgovaraćemo o ovom važnom projektu, ali i o novim poslovima, o mogućnosti finansiranja regionalnih puteva i pruga. To već šest meseci i radimo sa Svetskom bankom, očekujemo pozitivne rezultate tih razgovora i na jesen pozitivne rezultate na bordu direktora te banke", rekla je Mihajlovićeva.

Mihajlović je navela da će Srbija u Trstu potpisati ugovor sa EIB o kreditu za obnovu i rekonstrukciju kliničko-bolničkih centara.

"To je nastavak saradnje sa EIB u moderizaciji, rekonstrukciji i izgradnji kliničkih centara u Srbiji i Beogradu. Radovi na zdravstvenim centrima iznose blizu sto miliona evra, a ministar finansija će potpisati ugovor od 50 miliona", rekla je ona.

Mihajlović je navela da EIB, Svetska banka i EBRD odobravaju povoljne kredite, s niskim kamatnim stopama, što znači da je za projekte koji se time finansiraju stopa profitabilnosti dobra, odnosno da postoji povraćaj investicije u planiranom roku.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.