AAA

EKONOMIJA | 24.07.2017 15:10

Mihajlović i Skat: Više investicija iz SAD kao rezultat reforme gradjevinskih dozvola

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat izjavio je danas na sastanku sa ministarkom gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović da je uvodjenje elektronskih gradjevinskih dozvola važno za imidž Srbije i privlačenje investicija.

"Uvodjenje elektronskih gradjevinskih dozvola predstavlja vidljiv rezultat za gradjane Srbije, ali je važan i za imidž Srbije u svetu, pre svega zbog napretka na Duing biznis listi. Verujem da ćemo kao rezultat vašeg rada i sprovedenih reformi imati više američkih investicija u Srbiji i otvaranje novih radnih mesta", rekao je Skat, a saopštilo je resorno ministartsvo.

Mihajlović rekla je da je u Srbiji broj aktivnih gradilišta povećan na više od 10.000 gradilišta, a da ih je pre tri godine bilo manje od 1.000.

"Nakon uvodjenja e-dozvola, sledeća velika reforma je reforma katastra, gde se očekuje usvajanje novog zakona koji će skratiti vreme za upis imovine", dodala je Mihajlovićeva.

Govoreći o rezultatima nedavno održanog Samita regiona Zapadnog Balkana u Trstu, Mihajlovićeva je rekla da će potpisivanje ugovora o transportnoj zajednici omogućiti stvaranje jedinstvenog transportnog tržišta u regionu po sličnom modelu koji je uspostavljen formiranjem Energetske zajednice.

"Za auto-put Niš-Merdare očekujem da do oktobra bude završena projektna dokumentacija, a na Samitu u Trstu već smo započeli razgovore sa Evropskom investicionom bankom i Evropskom unijom o finansiranju prve faze izgradnje ovog projekta", rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da uporedo za završetkom izgradnje Koridora 10 i nastavkom izgradnje Koridora 11 pregovaramo i o novim projektima, među kojima su izgradnja "auto-puta mira" Niš-Merdare-Priština,  Moravski koridor i autoput Beograd-Sarajevo.

Na sastanku je bilo reči i o planovima za dalji razvoj Aerodroma "Nikola Tesla" i saradnji vazduhoplovnih vlasti Srbije i SAD u vezi sa ispunjavanjem bezbednosnih standarda beogradskog aerodroma koji se zahtevaju za letove u SAD.

Skat je rekao da uvođenje direktnog leta "Er Srbije" za Njujork predstavlja veliki uspeh za Srbiju i da se nada da će na sličan način Srbija biti povezana i sa drugim destinacijama u Severnoj Americi, kao što su Čikago i Toronto.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.