AAA

EKONOMIJA | 25.07.2017 10:05 > 25.07 10:57

Potpisan sporazum Samostalnog sindikata i FIAT-a. Brnabić:Dobar kompromis (VIDEO)


Predstavnici radnika kragujevačke fabrike "Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija" potpisali su danas u Vladi Srbije sporazum sa poslovodstvom o novom kolektivnom ugovoru na tri godine, koji podrazumeva povišicu u skladu sa zvaničnom stopom inflacije, ali i odustajanje od bio kakvih štrajkova u tom periodu.

Sporazum su potpisali predsednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković i generalna direktorka FCA Silvija Verneti, a prisustvovali su premijerka Ana Brnabić i ministri privrede i rada Goran Knežević i Zoran Djordjević. 

Kako je juče saopštila Vlada Srbije, sporazumom je predvidjeno da se svake godine u februaru plate zaposlenih u FCA uskladjuju sa projektovanom inflacijom, koju objavljuje NBS. Od avgusta ove godine plate će biti povećane 2,2 osto, a u 2018. godini povišica će biti 4,5 odsto.

Sporazumom je predvidjena i isplatu polovine novogodišnjeg bonusa u avgustu, dok će druga polovina biti isplaćena u decembru, kao i naknade za prevoz.

Biće osnivana Komisije za tehnička merenja u kojoj će biti članovi sindikata i poslovodstva FCA, kao i tehnički stručnjaci iz sedišta kompanije, a počeće da radi u septembru ove godine.

Dogovorom rukovodstva Fijatove fabrike u Kragujevcu i sindikata obezbedjen je nastavak proizvodnje modela "fijat 500L" u Srbiji, kao i nastavak dijaloga poslovodstva i sindikata.

Dogovoreno je da se naknada za noćni prevoz duplira i slučajevima kada zaposleni moraju da dodju ranije ili da ostanu duže na poslu od redovnog vremena saobraćanja javnog prevoza.

Radnici FCA Srbija počeli su štrajk 27. juna zahtevajući povišicu zarada, isplatu bonusa, optimizaciju radnih mesta i naknadu za prevoz.

Štrajk je prekinut 18. jula posle sastanka u Kragujevcu Štrajkačkog odbora sa premijerkom Anom Brnabić, a pregovori sa poslovodstvom su počeli dan kasnije uz predovanje Vlade Srbije koja u fabrici ima vlasnički udeo od 33 odsto.

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je izjavila da su pregovori o zahtevima radnika kragujevačke fabrike "Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija" bili teški, i ocenila da je postignut dobar kompromis.

Brnabić je posle potpisivanja sporazuma predstavnika sindikata FCA i poslovodstva fabrike u Vladi Srbije zahvalila svim učesnicima pregovora u kojima je Vlada bila posrednik. 
 
"Razgovori su bili jako teški, svi smo bili veoma iscrpljeni posle razgovora. To su bili pravi razgovori, ne postoji strana koja je pobedila, niti ona koja je izgubila u ovim razgovorima", ocenila je premijerka u izjavi novinarima kojima nije bilo dopušteno da postave pitanja o tom sporazumu.

Brnabić je ocenila da su obe strane u pregovorima o zahtevima radnika FCA bile "odgovorne i hrabre".

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.