AAA

EKONOMIJA | 25.07.2017 13:55 > 25.07 13:58

Sindikat Nezavisnost u FIAT: Radnici su prevareni, biće robovi

U sindikatu "Nezavisnost" fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija ocenjuju da je potpisivanje sporazuma Samostalnog sindikata sa poslovodstvom kompanije "bruka i sramota" i da su radnici u Kragujevcu prevareni i apsolutno nezadovoljni. "Radnici su ljuti, osećaju se prevarenim i poniženim", rekao je predsednik sindikata "Nezavisnost" Zoran Stanić.

On je objasnio da su radnici juče dobili obaveštenje fabričkog Samostalnog sindikata o ponudi Fijata na štrajkačke zahteve gde je navedeno da će  zarade biti povećane za 9,54 odsto, čime nisu bili zadovoljni iako su pojedini mediji objavljivali da su podržali takvu ponudu Fijata.
"Danas je potpisan Sporazum po kome će u avgustu povećanje plate da bude samo 2,2 odsto. To je čak manje od onoga što je Fijat nudio radnicima pre štrajka, a to je povećanje od tri odsto", rekao Stanić.

Prema njegovim rečima radnici su sada dobili takve uslove da će biti Fijatovi robovi.

Komentarišući dogovor Samostalnog sindikata i Fijata o uzdržavanju od štrajka tri godine, Stanić je rekao da je to "smešno" i lako može da se "obori" jer  ne može da se uskraćuje pravo koje je garantovano Zakonom o štrajku.

Stanić smatra da je "usput i na brzinu" pitpisan i novi Kolektivni ugovor, mimo znanja radnika, a prema njegovom saznanju o tome je Samostalni sindikat vodio tajne razgovore sa Fijatom u maju i junu.

Potpisivanje sporazuma sa poslovodstvom kompanije FCA koji se razlikuje od ponude koju su juče sindikalci predstavili radnicima u Kragujevcu odbili su da komentarišu u Samostalnom sindikatu Kragujevca.

Agenciji Beta je jedino potvrdjeno da su u predstavnici Saveza samostalnih sindikata Kragujevca imali uvid u obaveštenje Samostalnog sindikata FCA za radnike o Fijatovoj ponudi na zahteve štrajkača i u kome se predvidja povećanje zarada za 9,5 odsto.

Taj sindikat tvrdi da nije bio upoznat sa ponudom za uzdržavanje od štrajka tri godine po novom Kolektivnom ugovoru.

Predsednik Samostalnog sindikata FCA i predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković nije odgovarao na novinarske pozive posle potpisivanja Sporazuma.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.